Fem skäl att inte skälla på hunden

Fem skäl att inte skälla på hunden

Nöjer sig inte hunden med att bara bära runt på och lite fint skaka på de dyra, fina leksakerna den fått, utan sliter dem i stycken så fort det bara går? Visst är det frustrerande, men om du kan bortse från att det svider i plånboken finns det trots allt en hel del bra med det.

Exempel:

1. Den förstör sina egna saker

Okej, leksaken kanske slaktades i ett nafs, men tänk om hunden använt sin förstörelselusta till att tugga sönder dina skor, en matta eller kanske hade spridit ut innehållet i sopkhinken över hela köket? Då är det kanske bättre ändå att det var leksaken som gick åt?

2. Tänderna och tandköttet fick lite stimulans och motion

Att tugga och gnaga är bra för hundens tänder, håller dem i fin form och minskar risken för tandsten. Särskilt för valpar som byter ut mjölktänderna kan det kännas skönt att få tugga av sig. Mjukare leksaker än till exempel märgben sliter inte heller lika hårt på tänderna.

3. Överskottsenergin får utlopp

Att leka och slita i sina leksaker gör hunden lyckligt trött, det går åt massor av energi att effektivt slakta till exempel en fotboll eller sprida ut fluffet i ett mjukisdjur över hela hemmet …

4. Det stärker musklerna

Särskilt musklerna på överkroppen får sig en rejäl omgång när hunden biter, skakar och sliter i leksaker. Att ha dragkamp ger hunden mycket motion utan att du, som kanske håller i andra änden, inte behöver anstränga dig särskilt mycket, bara hålla emot.

5. Hunden får leva ut sina naturliga instinkter

Även om din hund inte verkar ha så mycket gemensamt med vargen längre, finns de här instinkterna att döda sitt byte kvar även i den minsta lilla fluffigt gulliga bichon frisé- eller pomerianvalp … Och visst ska väl hunden få vara just – hund?

 

 

Aktuellt