Fem sätt till bättre hälsa med hund

Fem sätt till bättre hälsa med hund

Att folk med husdjur rent generellt mår bättre än andra visste vi redan. Men vad exakt det är som kan påverka husdjursägarens hälsa är lite varierande. Här är några exempel.

1. Husdjur minskar stress
Bara att vara i samma rum som ett djur har oftast en lugnande effekt. För när du tittar på din hund, eller myser med den och känner kärlek, så utsöndras må bra-hormonet oxytocin. Det brukar dessutom följas av en minskning av stresshormonet kortisol.

2. Husdjur kan sänka ditt blodtryck
När du kelar med din hund sjunker ditt blodtryck och dessutom stiger hundens välbefinnande. En studie av patienter med högt blodtryck visade att de som hade husdjur hade hälften så stort stresspåslag som de utan husdjur.

3. Du får bättre kondition med hund
Folk med hund går ca 300 minuter i veckan, jämfört med 168 minuter per vecka för folk utan hund, enligt tidningen Journal of Physical Activity & Health.

4. Hundar minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom
De ovan listade effekterna av att ha husdjur, i synnerhet hund, enligt American Heart Association, leder alltså till sänkt kolesterol, minskad stress och lägre blodtryck. I kombination med mera kroppslig aktivitet är detta förstås ett givet recept för att minska risken för hjärtsjukdomar.

5. Husdjur kan minska depression
Att hunden måste ut i alla väder kan bidra till att du aktiverar dig på ett sätt som annars inte hade varit självklart, och därmed kan må lite bättre. Fysisk aktivitet hjälper mot depression. Dessutom ger husdjur en känsla av terapeutiskt och psykologiskt välbefinnande – särskilt hundar, enligt British Psychological Society.

Läs mer om studierna här.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Ung och dum?

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…