FEM I TOLV

FEM I TOLV

NÄR DET SMÄLLER SOM VÄRST!

En lätt oro som knappt märks kan eskalera till ren panik där hunden stressat försöker fly från situationen. Så vad kan vi göra för att underlätta för hunden under nyårsaftonen? Härliga Hund ger dig här 12 tips på hur du kan lindra hundens stressande upplevelse av årets sista dag.

1. RASTAD

Se till att ha rastat hunden ordentligt tidigare under dagen. Ge hunden roliga och utmanande uppgifter där den får använda så många sinnen som möjligt. En lagom fysiskt och mentalt trött och nöjd hund kan förhoppningsvis slappna av lättare under kvällen. Det är även okej att ställa undan vattenskålen eller minska vattenmängden fram mot kvällen för att minska behovet av en sista sen kissrunda.

2. DRÄNK LJUDEN

Är det ljudet av fyrverkerierna din hund är rädd för så kan det hjälpa med att göra en ljudridå genom att skruva på radion eller tv:n på en volym som döljer smällarna där utanför.

3. MÖRKLÄGG

Många hundar tycker även att det är riktigt otäckt när natthimlen plötsligt blir alldeles upplyst av ljuset från fyrverkerier. Dra för rullgardiner/persienner så hunden slipper se ut.

4. FÖNSTERLÖST

Har du en källarvåning så kan ni hållas där under kvällen, annars så kan ett fönsterlöst badrum funka som platsen där du och hunden tillbringar årets sista dag.

5. GOTT TUGG

De flesta hundar gillar att tugga på ben, så passa på att bjuda på ett smarrigt märgben under kvällen. Det sysselsätter vännen en bra stund. Eller kanske är en aktiveringsleksak med mjukost eller annat smarrigt i något som går hem hos din hund bättre?

6. TRYGGA BILEN

Är din hund bekväm med att åka bil så ta en åktur till en lugnare plats runt 12-slaget. Kanske har du en skog inom lagom avstånd dit ni kan åka.

7. ENSAM

Lämna inte hunden ensam i bostaden i tron att den har det bäst där inne, där den är lugn och trygg medan du själv går ut och firar in det nya året. Att hunden lagt sig under sängen betyder inte att den är nöjd och tillfreds med situationen. Det kanske är precis tvärtom.

8. HÅLL KOPPLAD

Även om din hund aldrig tidigare har reagerat på fyrverkerier och du tycker att du har läget under kontroll så kan en plötslig händelse ändra på hundens beteende. Hunden kanske till exempel aldrig har upplevt en fyrverkeripjäs som lyser upp halva himlen i ett knallrosa sken, samtidigt som den tjuter och avslutar med ett riktigt sprakande stjärnfall, allt medan dina gäster tjoar i glädje. Ja du förstår. Är hunden lös så kan den bli så stressad av det hela att den flyr från den otäcka situationen. När/om den vågar sig tillbaka till hemmet efter en sådan upplevelse är svårt att veta och händelsen kan komma att ligga som ett djupt trauma och ge livslånga besvär.

9. LUGNANDE MEDEL

Vet du med dig att din hund rentav får panik av att vi människor välkomnar det nya året genom att smälla av fyrverkerier utan hejd, ja då är ett besök hos veterinären för att få lugnande medel ett alternativ.

10. SOVA BORTA

En lösning kan vara att ta in på ett hotell i närheten av en flygplats. Det är nämligen förbjudet att skicka upp fyrverkerier i närheten av dessa. Kolla av med hotellen, vissa kan ha trevliga helgerbjudanden just för hundägare denna helg.

11. DAGEN EFTER

På nyårsdagen brukar marken runt de mer tätbebyggda områdena vara ordentligt nedskräpade. Håll koll så att inte hunden får tag på resterna av gårdagens fyrverkeripjäser. Dessa rör kan tyckas roliga att bära och tugga på för hunden men de kan innehålla mycket giftiga ämnen.

12. NÄSTA ÅR

Träna i god tid till nästa års nyårsafton. Det finns mycket som man kan förebygga och underlätta om man förberett sig själv och hunden för dagar som denna.

Aktuellt