5 enkla vardagsaktiviteter

5 enkla vardagsaktiviteter

Händer det ibland att du har så mycket att stå i att du får dåligt samvete för att du försummat hunden? Så kan det förstås inte vara i längden, men alla har vi tillfällen då livet är mer krävande än vanligt.

Här kommer några tips på enkla aktiviteter som inte tar lång tid, men som både aktiverar hunden och stärker er relation.  

1. Gör måltiden aktiv

Det är lätt att bara sticka till hunden lite extra godbitar som kompensation för utebliven aktivering, men det är ingen bra idé. Om du däremot lägger maten i någon form av hundpussel/aktiveringsleksak, en toarulle eller petflaska. Se upp bara så den starka hunden inte biter sönder den och får i sig plastbitar. Eller om du låter hunden leta efter maten ger du i stället hunden en stunds mental aktivering.

2. Bestäm lekträffar

Gör som föräldrar gör med sina små tvåbeningar; bestäm träff med någon trevlig hund för en gemensam promenad eller kanske lite bus och lek.

3. Strukturera er vardag

Både djur och människor mår bäst av åtminstone någorlunda fasta rutiner. Om hunden lär sig  att när matte ätit middag tar vi alltid en längre promenad och passar på att träna lite, då vet hunden vad som väntar och blir inte besviken. Och du får tummen ur …

4. Lär hunden nya trick

Ont om tid och tråkväder? Att lära hunden nya trick går utmärkt inomhus. Även om ni bara tränar tio minuter får hunden anstränga hjärnan vilket ger bra mental stimulering och skön trötthet.

5. Daglig omvårdnad

Att borsta pälsen, massera, smörja in tassar eller kanske även klippa klor och borsta tänder är lätt att slarva med. Men att pyssla om hunden är ett utmärkt tillfälle att förbättra relationen och få en stund tillsammans. Fem–tio minuter om dagen för att pyssla om din vän, eller kanske bara sitta och kela, hinner du med och det kan snabbt bli en bra och trevlig vana. Dessutom upptäcker du snabbt om något inte är som det brukar med hunden.

Aktuellt