Farorna med xylitol för hundar

Det finns mycket som är giftigt för hundar, detta är några saker. I den här artikeln handlar det om faran med xylitol. Bild Getty Images

Farorna med xylitol för hundar

Ämnet xylitol gör tusentals hundar sjuka varje år och kan till och med leda till dödsfall. Det påverkar fler husdjur än någonsin tidigare, och du har det troligtvis i ditt hem just nu. 

Den amerikanska organisationen Pet Poison Helpline bekräftar att fallen av xylitolförgiftning har ökat dramatiskt de senaste åren i USA.

-År 2018 fick vi nästan fyratusen fall. Nu har vi över tjugo tusen sådana fall i vår databas, berättade Ahna Brutlag, veterinär för AKC, den amerikanska kennelklubben. Vi har tittat tillbaka över de senaste fem åren av data (2013-2018), och det visar sig att vi har haft en ökning på 230 procent av xylitolfall.

-Även om fler hundägare har hört talas om xylitol, tänker de fortfarande att ämnet främst finns i livsmedelsprodukter som sockerfritt tuggummi, godis och andra livsmedel, fortsatte Ahna Brutlag. Men på senare tid ser vi att det dyker upp på alla möjliga överraskande ställen. Till exempel i deodorant, jordnötssmör, personliga smörjmedel, rakkräm, tandkräm.

Hundar mycket känsliga för xylitol

I Sverige är dess fall än så länge mycket mer ovanliga.

– Jag tror att problemet är mindre i Sverige än i USA, säger Klara Lundh Ringborg, leg.veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar på Agria Djurförsäkringar. Jag tror att vi har en bättre koll i Sverige både med tanke på vad vi stoppar i oss själva (det vill säga bland annat mindre jordnötssmör)  och vad vi stoppar i våra hundar. Dessutom ett mindre problem med övervikt och fetma och därmed färre antal lightprodukter.

-Men ja, hundar är till skillnad från andra djurslag, exempelvis människor och katter, mycket känsliga för xylitol. Det ger lågt blodsocker och kan även vid höga doser ge levertoxicitet. Övriga sötningsmedel anses ofarliga.

Men varför är xylitol farligt för hundar? Och vad ska man göra om hunden får i sig det?

Vad är xylitol?

Xylitol är en sockersubstitut som oftast är förknippad med ”sockerfritt” tuggummi och minter. Men som finns på många andra ställen, bland annat vissa jordnötssmör, tandkräm, vissa läkemedel och vitaminer, många sockerfria produkter (som choklad, yoghurt och pudding). Och även vissa hushållsprodukter som babydukar och läppbalsam. Ämnet sägs vara hundar gånger mer giftigt för hundar än choklad.

Varför är xylitol så farligt?

Xylitol är giftigt för hund så hundar ska inte matas med xylitolinnehållande livsmedel eller mediciner. De kan drabbas av livshotande hypoglykemi, ännu högre doser kan ge leverskada.

Dos på 0,1g/kg kroppsvikt kan ge hypoglykemi. Dos på 0,5g/kg kroppsvikt kan ge levernekroser men många hundar tål betydligt högre dos utan att utveckla leverskador.

Symptom på hypoglykemi kan uppträda redan efter 10-60 minuter men kan var fördröjt upp till 8 timmar (kanske 12). Levertoxicitet kräver högre doser kan komma så fort som efter 1-2 timmar men kan var fördröjt upp till 72 timmar efter intag. Levertoxiciteten kräver högre dos.

Symptom på hypoglykemi är svaghet, trötthet, kollaps, vinglighet, darrningar, krampanfall och koma. Kräkningar, gulsot, blodig avföring och punktformiga blödningar på slemhinnor kan uppkomma som följd till leverskada.

Katt är betydligt mindre känslig. Liksom människor.

Hur behandlas xylitolförgiftning?

Om du misstänker att din hund har ätit något med xylitol i, oavsett hur lite det var, kontakta din veterinär (eller en akut veterinär om timmar) omedelbart.

-Eftersom mängden xylitol i tuggummi och andra produkter varierar så mycket, och eftersom vissa tillverkare inte rapporterar hur mycket som finns i deras produkt, är det viktigt att ringa din veterinär så snart som möjligt om hunden har ätit något med xylitol i, säger Caroline Coile. En snabb behandling kan vara avgörande.

Hur kan jag skydda min hund?

Läs igenom ingredienserna på de produkter du har hemma. Men var även uppmärksam på att vissa märken använder sockersubstitutet, och det står inte alla gånger vilket. Kontrollera om produkten innehåller ersättningsmedel för socker, eller om det till exempel står ”reducerat socker”, ”diabetikervänligt” eller ”inget socker tillsatt”. Dessa produkter kan innehålla xylitol.

Meddela alltid en veterinär så snart som möjligt om du misstänker att din hund har fått i sig någonting som innehåller xylitol.

Förvara tuggummi, godis, och mint utom räckhåll. Även om du inte vanligtvis har dessa föremål i ditt hem, se till att gäster på besök hålla sina handväskor ur hundens räckhåll om dessa kan innehålla xylitolhaltiga läkemedel eller produkter.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida eftersom reglerna för hur livsmedel skiljer sig i  USA och Sverige/Europa. Inom EU är det inte tillåtet att tillsätta xylitol till livsmedel utan att märka upp detta på produkten.

www.livsmedelsverket.seNyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven