Farligt låta hunden leka med vattenstrålen

Farligt låta hunden leka med vattenstrålen

Det kan vara lockande och kul att låta hunden leka med och jaga vattenstrålen i slangen eller vattenspridaren, särskilt när det är varmt ute. Men se upp – om hunden sväljer stora mängder vatten finns det risk för magomvridning.

Risk för hundens liv

Magomvridning är ett livshotande tillstånd som innebär att hundens magsäck vrider sig runt sin egen axel så att allt passage stryps. Magen fylls då snabbt med gaser, men hunden kan varken kräkas eller bajsa/fisa vilket blir mycket smärtsamt då magen svullnar upp. Kanske försöker hunden kräkas utan att det kommer något eller så har den svårt att lägga sig och tittar mot magen, visar tecken på oro och hässjar. Symtomen utvecklas ofta snabbt, och allmäntillståndet försämras drastiskt. Får den inte behandling av veterinär snabbt riskerar hunden att dö.

Vanligast hos

Magomvridning är vanligast hos stora och medelstora hundar med djup bröstkorg som exempelvis bernen senner, irländsk varghund, retriever, vinthund, setter, schäfer, men alla raser, även småväxta, kan drabbas. Magproblem som magkatarr, ålder och övervikt kan öka risken.

Att vänta med motion i tre timmar efter mat och inte ge stora mängder vatten inom en halvtimme före träning är generella råd för att undvika magomvridning.Ge inte mat och låt inte heller hunden bälga i sig mycket vatten direkt efter motion, utan låt hunden gå ned i varv först. Och det är här vattenslangen kommer in.

Magomvridning vanligast på sommaren

Enligt veterinär Jerker Kihlström på Veterinären i Vallentuna är magomvridning vanligast på sommaren, just på grund av detta.
– Hunden sväljer stora mängder samtidigt som den leker och hoppar runt med full mage, vilket ökar risken för magomvridning. Det samma gäller om hunden sväljer stora mängder vatten när den leker och hämtar pinnar eller leksaker i vattnet.

Så ta det lugnt med slang och vattenspridare i sommar!

Aktuellt