Får man tävla med en blandras?
Foto: Getty Images.

Får man tävla med en blandras?

Självklart kan du träna olika roliga saker med din hund helt utan att börja tävla. Det viktiga är ju att du och hunden är aktiva och har roligt ihop. Men om du skulle bli tävlingssugen, vet du då vilka sporter som är öppna även för blandraser? Här får du en guide till vad din blandras kan ställa upp i. Kanske hittar du en helt ny hobby för er båda!

För den energiske hunden

AGILITY
En sport som blivit otroligt populär! Här handlar det om att hunden ska klara av en hinderbana på tid. Hinder som ingår är bland annat hopphinder, tunnlar, slalom och olika slags balanshinder. Hundarna tävlar i olika klasser utifrån sin storlek så även en riktigt liten hund kan delta. Samarbete, smidighet och att hålla hunden i god fysisk form behövs om du vill tävla i agility. Hundar brukar älska farten och utmaningarna som sporten bjuder på.

DRAGPROV
Gillar din hund att ta i och dra? Det finns flera olika dragprov som blandraser får ställa upp i. Inom barmarksdrag kan du tävla antingen i linlöpning (föraren springer med hunden fäst i lina), cykling, sparkcykel eller vagn. Gillar du själv att åka skidor så finns grenar där du tävlar antingen med bara 1-2 hundar eller med hela hundspann. Bra kondition och styrka hos både förare och hund är en förutsättning. Dra bara för skojs skull kan även en liten hund göra.

För hunden som älskar att nosa

NOSEWORK
Sporten för alla hundar! Här lär du hunden att med nosens hjälp hitta doften av eukalyptus, lagerblad eller lavendel. Doften kan vara gömd i olika slags behållare, inomhus, utomhus eller på fordon. Du tävlar med hunden kopplad så sporten passar även för de hundar som är svåra att ha lösa. Ett annat plus är att du även på tävling får belöna din hund med leksak eller godis när den hittat doften. Allt från pyttesmå till riktigt stora hundar kan tävla i nosework och det är lätt att träna på egen hand hemma.

SBK SPECIALSÖK
Här letar hunden efter doften av små bitar av röd Kong. Grenen är ännu inofficiell men brukshundklubben siktar på att den ska bli officiell. Hunden söker efter doften bland annat i byggnader, ute i terräng, på olika slags gods, fordon och i den högsta klassen även på personer. Tanken är att efterlikna till exempel narkotika- och sprängämneshundars arbete. Sporten riktar sig både till nya hundägare som vill aktivera sin hund och till de som på olika sätt arbetar med specialsök. Att jobba med nosen är något alla hundar mår bra av!

VILTSPÅR

Gillar du att vara ute i skog och mark? Då kan viltspår vara grenen för er. Här följer hunden ett konstgjort spår där man flera timmar tidigare dragit en viltdel (ofta en klöv från till exempel rådjur) och droppat blod som tillsammans utgör spåret. Tanken är att efterlikna riktiga eftersök på vilt som skadats vid jakt eller en trafikolycka. Man vill se att hunden spårar bra, jobbar självständigt och att den inte reagerar negativt vid det skott som avlossas mot slutet av spårarbetet. Viltspår är ett bra sätt för hunden att få utlopp för sitt naturliga spårintresse och det kan faktiskt minska problemen med jakt.

För hunden som gillar lydnadsträning

RALLYLYDNAD
Kontakt, samarbete och glädje – det är rallylydnad beskrivet med tre ord! Här tar du och hunden er igenom en bana med skyltar som visar vilka moment ni ska utföra. Sitt, ligg, snurrar, olika slags vändningar och tempon är bara några av alla de moment som ingår. Det är en mycket skonsam sport vilket gör att den även passar för äldre hundar. Du får dessutom prata och peppa din hund under tiden ni tävlar. Det är en sport som är lätt att komma in i och där hundar i alla olika storlekar och sorter kan delta. Stämningen på tävlingarna brukar vara väldigt öppen och trevlig. Första klassen tävlar du med kopplad hund vilket kan kännas tryggt när man är nybörjare.

TÄVLINGSLYDNAD
Gillar du detaljer och precision kan tävlingslydnad vara er grej. I den lättaste klassen – startklass – ingår bland annat följsamhet (fotgående i koppel eller med lös hund), inkallning, apportering och hopp över hinder. Det ska vara lätt att komma igång med momenten i startklassen och bedömningen är ganska snäll. Sedan ökar kraven på precision när ni tar er uppåt i klasserna. Då behöver hunden också kunna utföra moment både nära dig och på långt avstånd. En rolig utmaning!

För föraren som älskar musik

FREESTYLE
Här skapar du ett helt eget program av tricks till musik som du själv valt. Du behöver absolut inte kunna dansa själv för att tävla i freestyle, men att gilla både hundträning och musik är ett plus. Vanliga rörelser som ofta används i freestyle är till exempel att hunden går slalom mellan dina ben, snurrar eller backar. Du väljer själv vad du tar med för rörelser och kan alltså bygga programmet så det visar vad just din hund är allra bäst på och tycker är roligast. På tävling bedöms både vilket innehåll du valt att ha med i ditt program, hur väl hunden utför rörelserna och samarbetar med dig och hur ni anpassat er till musiken. Prova att sätta på någon av dina favoritlåtar och testa lite tricks med din hund så kommer du förstå hur roligt freestyle kan vara!

HEELWORK TO MUSIC
Den här sporten är en gren av freestyle. Här tävlar du också till musik och skapar ett eget program men nu bygger du upp det av tio olika fotpositioner. Hunden kan till exempel gå på din vänstra sida, din högra sida, mellan dina ben, på tvärs bakom din rygg eller på tvärs framför dig. Du visar upp olika tempon och riktningar tajmat till musiken. Sedan kryddar du med lite korta tricks när hunden byter från en position till en annan. Man kan säga att sporten är lite som en mix av lydnad och freestyle, både precision och kreativitet premieras. Har du en följsam hund är heelwork to music verkligen en fantastiskt rolig gren att prova på!

Att notera:

Oregistrerade hundar kan inte bli champions hos SKK men de kan tävla i högsta klassen och ta diplom-titlar som motsvarar championatet. Det är även öppet för oregistrerade hundar att deltaga på SM i till exempel lydnad, rallylydnad, freestyle, HTM, agility och nose work.

Text: Anna Larsson. Foto Getty Images.

Om Anna Larsson:

  • Är instruktör och föreläsare samt författare till boken Rallylydnad – från grunder till mästare.
  • Har tagit EM-guld, NM-guld och två guld och tre silver på SM, samt kommit fyra på VM i heelwork to music.
  • Har även tävlat i bland annat vallning, rallylydnad, tävlingslydnad, nosework och agility.