Får hunden äta ägg?

Får hunden äta ägg?

I Sverige äter vi nära 2000 ton ägg under påsken. Men ska vovven också festa på ägg?

Många piggar upp jyckens torrfoder med lite matrester, eller så slänger man i ett ägg.  Men hur är det, är ägg bra för hunden?

Ägg är riktiga hälsobomber fyllda med protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer. Larmen om att det inte var bra med ägg för kolesterolets skull, verkar forskarna numera vara överens om att det inte stämmer.

Men hur är det med hunden?

Jo visst kan din hund äta ägg, det är nyttigt för dem också. En rå äggula brukar många ge för att hunden sägs få glansig päls av det; om det stämmer är osäkert, men det lär knappast göra någon skada så länge det är ett fräscht ägg.

I svenska kontrollerade ägg är också risken för bakterier, till exempel salmonella, ytterst liten. Hundar drabbas visserligen ytterst sällan av salmonella, det är vanligare hos katter.

Ingen äggvita

Däremot ska man inte ge rå äggvita till hunden. Det finns ämnen i rå äggvita som hindrar näringsupptaget av bland annat B-vitaminet biotin och protein. Om det slinker ned lite rå äggvita en enstaka gång är det ingen katastrof – men det bör inte ges regelbundet.

Ett kokt eller stekt ägg kan hunden däremot äta både gulan och vitan av. Men tänk på att ägg är energirikt, ungefär 75 kalorier innehåller ett normalstort ägg, vilket motsvarar ungefär en halv varmkorv.

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu