Experten svarar: Vågar jag ta en omplacering?

Experten svarar: Vågar jag ta en omplacering?

Det kan finnas många skäl till att vilja ta en omplaceringshund. Men vågar man lita på vad tidigare ägare eller hundhemmet säger om hunden? Hur vet man att det blir bra? Följ nedanstående råd så ökar chansen till ett fint hundliv tillsammans.

Att ta över en omplacering kan bli hur bra som helst, men det finns inga garantier. Det är minst lika viktigt att ta ett genomtänkt beslut, som när du väljer valp. Risken för att det inte blir som tänkt är störst om du väljer en hund på nätet och första mötet innebär köpeavtal och pengar. Då har du verkligen ingen aning om vad du får med dig hem. Hunden kan vara sjuk, ha ont eller bära på ett mentalt bagage du inte har informerats om. Undvik därför impulsköp och lita inte på säljarens försäkran om att hunden är i toppskick. Det är du som konsument som ansvarar för att grundligt ha undersökt den saken.

Läs på om rasen

Ska du skaffa omplaceringshund kan du öka chansen för att du får den hund du vill ha genom noggrann efterforskning och konkreta tester. Alltså, återigen, ha inte bråttom. Först och främst är god raskännedom A och O. Renrasig eller blandras, oavsett vilket, börjar du med att läsa på och höra dig för hos personer med gedigen expertis inom rasen/raserna. Prata med hundägare och uppfödare som inte ska sälja in rasen till dig, be dem vara rejält ärliga.

Vad har rasen för för- och nackdelar? Vad kräver de av sin ägare? Vad du kan förvänta dig för drivkrafter, behov och instinkter med ditt rasval? Var sedan lika ärlig mot dig själv, om dig själv. Orkar du med en hund med mil i motionsbehov, en bjäbbig larmare eller viltintresserad jägare? Tål dina nerver en vallhunds energi och lämpar sig din boendeform för en robust väktare? God självinsikt är viktigt.

Gör det ont?

Innan du går vidare i den känslomässiga process som att välja hund innebär, bör du alltid slänga ett kritisk öga på jyckens fysik. Tvekar han inför trappor? Gör hon hoppsasteg titt som tätt? Velar han vid hoppet in i bilen? Flämtar jycken mycket? Kanske rantar hon av och an innan hon lägger sig bara för att rastlöst kliva upp och försöka hitta en ny position? Då kan hon ha ont någonstans.

Ta till expertisen

Titta även på hur hunden går och står. Pekar tassarna rakt fram eller ställs benen ut från centerpunkterna de bör stå inunder? Svankar han ovanligt mycket eller hålls huvudet lågt? Sitter han konsekvent på sniskan eller väljer han att bara lyfta på vänster ben och inte höger när han ska kissa?

Även om du inte ser något av dessa varningstecken på något kroppsligt problem, är det klokt med ett besök hos veterinären och hundfysioterapeuten innan du bestämmer dig. Deras expertis skiljer sig åt och båda perspektiven är viktiga. Dessa undersökningar är en nödvändighet om du vill minska risken för tråkiga överraskningar när hunden väl bott in sig. Så försök hålla huvudet kallt.

Vad vill du göra?

Vissa jyckar fäster man sig vid ögonblickligen och då kan det bli svårt med objektiviteten. Men om kärleken kan stå på vänt ett litet tag kan du sakligt titta på hunden ur ett brukbarhetsperspektiv. Vill du ha hunden till drag, bruks, tävlingslydnad, agility, jakt eller terränglöpning måste kroppen hålla för det.

Och även om syftet är sällskap är det viktigt att hunden är vid god fysisk hälsa för att kunna fungera optimalt och må väl. En hund med sjukdom eller smärta som inte går att behandla kommer vara belastad, svårtränad och oförutsägbar. En del blir aggressiva av den orsaken. För att inte tala om vilken sorg och belastning, både känslomässigt och ekonomiskt, det innebär att ha en sjuk eller skadad hund. Det finns aldrig några garantier i livet, men att från början köpa en sjuk eller skadad hund är sällan ett bra beslut. Visst vill du kanske hjälpa hunden, men det gör du genom att meddela ägaren om hur det står till. Jycken behöver hjälp oavsett vem som står som ägare.

Vilken personlighet?

Om hunden är frisk och passar dig ur rasperspektivet är det dags att titta på individen. Vem står du inför? Skilj på hundens personlighet och dess eventuella känslomässiga bagage. Det sistnämnda kan gå att påverka även om det vanligtvis kräver mycket arbete och kunskap. Personligheten däremot är mer eller mindre fixerat och behöver passa dig direkt. Lägg därför tid på att lära känna hunden, hälsa på i det nuvarande hemmet eller på hundstallet flera gånger. Umgås med hunden i olika miljöer, inne som ute, i samhället och i skogen, kring hundar och folk, i närheten av barn och kring katter. Åk bil, besök en vän, strosa i ett lugnt kvarter och ta tåget till city.

Be hundägaren visa pälsvård, kloklippning, utfodring. Kan hunden tugga ben när ni är i närheten, kan leksaker och tuggisar tas ifrån hunden utan konflikt? Finns möjligheten att observera hur hunden leker med andra hundar. Är han den som jagar, burdust brottar ner, är han haren i leken? Eller råder ett balanserat samspel? Vad ser du? Är något mer eller mindre problematiskt. Notera och begrunda.

Logiska förklaringar

Om hunden visar rädsla, ilska, stress, avstängdhet eller känns onaturligt passiv i något sammanhang frågar du den tidigare ägaren om varför. Finns det logiska förklaringar bakom hundens beteende och du har ett intresse av, och kunskap om, hur du kan lösa problemen kan hunden mycket väl passa som din nya livskamrat. Räkna däremot inte med att bara för att hunden byter miljö och flyttar hem till dig så löser sig eventuella problem den haft hos tidigare ägare. Det kan bli så, men problemet kan också bli värre eftersom en så stor omställning som en flytt är, ofta innebär stress.

Träning i någon form, åtminstone i vardagslydnad är en självklarhet för alla hundägare. Tänk på att oskolade omplaceringshundar eller hundar med problembeteenden kommer att kräva mer av den varan. Därför är nästa steg att testa hundens träningsvilja. Lek med hunden. Ta initiativ till bus, tafatt, jakt- eller kamplekar. Går det att väcka en blygsam gnista som växer sig stark eller får du ett par rejäla käftar om kamptrasan direkt?

Den viktiga matchningen

En ångestfull, avstängd hund har svårt att släppa loss i lek då det kräver glädje och tillit. Vanligtvis är det påverkbart, försök väcka lust och nyfikenhet, två känslor som är viktiga styrspakar inför framtida träning. Men stirra dig inte blind på just leklusten när du avgör hunden psykiska hälsa. En i övrigt välmående hund som inte leker kan vara fullt frisk. Det reserverade kan vara ett ras- eller personlighetsdrag, du är trots allt en främling än. Be därför gärna hundägaren eller hundstalls-personalen leka med hunden. Och en del raser ser inte poängen med ”vanlig” hundlek och kan kräva ett kreativt tänkande utöver det vanliga för att kittlas igång.

Passa även på att provträna hunden för att ta reda på om det finns en naturlig vilja till samspel eller om hunden är svårmotiverad. Vid nästa besök tränar ni igen för att se om ert samspel verkar ha potential att utvecklas över tid. Det kan ge svar på om uppförsbacken mot goda träningsresultat – och då menar vi inte för tävling utan träning för ert vardagsliv – är lång och brant eller bara ett krön.

Kom ihåg att inte bedöma hundens personlighet, beteenden och känslor som bra eller dåliga. Det är er matchning som är viktig. Så av det du ser, vad passar dig? Ju mer du vet, desto bättre. Låt det ta tid, skriv lista över för- och nackdelar, diskutera med en ärlig vän och sov på saken så ska du se att valet du gör blir det bästa för er båda.

RÅDFRÅGA PSYKOLOGEN

Boka gärna tid hos hundpsykolog för genomgång av hundens mentala status och känsloliv, innan köpet. Du får på så vis en djupare insikt i jyckens mående och vad som kan krävas av dig om hunden behöver tränas eller rehabiliteras.

VETERINÄRBESIKTNING ETT KRAV

Kräv att hunden är besiktigad av en veterinär innan köpet och be att få se skriftliga intyg. Besiktningen bör vara gjord inom en vecka. Ring gärna veterinären för mer utförligt omdöme om hundens fysik och för att ta reda på hur jycken hanterade en vårdsituation. Var noggrann, innan avtals skrivs besöker ni en hundfysioterapeut för omdöme om hundens rörelseapparat, muskler och leder i fokus. Allt för att slippa oväntade, tråkiga överraskningar.

HA INTE BRÅTTOM

Låt processen ta tid. Om du inte får besöka hunden upprepade gånger för att sedan låna hem på prov innan avtal skrivs söker du dig vidare. Det bör ligga i allas intresse att omplaceringen blir lyckad. Köp bara hund av seriösa omplacerare.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.

Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.

www.carolinealupo.se

Aktuellt