Experten svarar: Tiken luktar illa

Experten svarar: Tiken luktar illa

Läsarens fråga:

Min eurasiertik på 9 månader, har haft sitt första löp nu denna månad. Hon blöder inte längre men hon luktar väldigt illa. Jag har kollat om hon har flytningar eller så men det har hon inte. Hon är inte svullen i ”dosan” heller men jag är lite orolig att det ska vara någon inflammation av något slag. Det kanske bara är helt ”normalt” att de luktar lite illa efteråt.
Orolig matte

Veterinärens svar:

Det är bra att du kontrollerar att din tik inte har någon flytning. Livmoderinflammation (pyometra) är en mycket allvarlig infektion som tikar kan drabbas av, vanligtvis månaden efter att de löpt. Vid en livmoderinflammation fylls livmodern med var. Symtomen brukar vara ökad törst och en illaluktande röd, brun, grön eller gul flytning. Hos vissa tikar blir infektionen snabbt livshotande, andra tikar går flera veckor utan andra symtom än en illaluktande flytning.
Den vanligaste, och säkraste, behandlingen av livmoderinflammation är att livmoder och äggstockar opereras bort. Om hunden ska användas i avel kan man prova att behandla infektionen med mediciner som får livmodern att dra ihop sig och tömma sig på var, i kombination med antibiotika. Medicinsk behandling av livmoderinflammation innebär många veterinärbesök med olika injektioner, samt vanligen inläggning och blir därför kostsam för djurägaren och jobbig för hunden. Tiken måste sedan paras så fort hon löper igen eftersom infektionen oftast kommer igen efter nästa löp.
Om hon dricker normalt, är pigg och inte har någon flytning har hon troligen inte livmoderinflammation. Lukten kan komma från många ställen: hudinfektioner, halsinfektioner, tandproblem, läppvecksinfektioner, öroninflammationer och tömning av analsäckarna är de vanligaste. En eurasier har väldigt tät päls så det kan vara en riktig utmaning att lokalisera lukten.
Hedvig Armeren

Aktuellt