Experten svarar! Inte kul med leksaker

Experten svarar! Inte kul med leksaker

Fråga: Ni rekommenderar ofta att man ska belöna hunden med en älsklingsleksak och stimulera den genom att leka. Det låter både roligare och nyttigare än bara godis. Men om nu hunden inte leker med leksaker, vad gör man då? För ett halvår sedan adopterade vi en hittehund från Portugal. En mellanstor hund med rottweiler, samojed, viszla, toyspaniel med mera i de senaste tre generationerna, enligt dna-bestämningen. Hon visar sig leklysten med oss, busar, låtsasbiter, skuttar och leker gärna med andra hundar.
De flesta hundar gillar att springa efter bollar eller pinnar, att leta reda på gömda leksaker, att försöka fånga kastade snöbollar eller att ha dragkamp. Men inte hon. Vi vill göra utevistelsen så rolig som möjligt så att hon får stimulans på ett naturligt sätt. Vi skulle vara tacksamma för förslag på lämpliga aktiviteter.
Tildas husse och matte

Svar: Visst är det så att alla hundar inte tjusas av leksaker. Somliga raser är avlade till att ha mycket leklust, andra är det inte. Somliga valpar får tidigt lära sig att det blir bråk om de tar saker och lär sig därmed att de inte ska bita i något. Ibland kan det gå att lära hundar att leka. Här kommer några förslag. Har jag tur har ni inte provat dem redan.
Proppa en tom toapappersrulle med köttbullar eller något annat som luktar mycket. Knyt ett långt snöre runt rullen och dra den längs marken. Är det lite avstånd mellan dig och rullen blir chanserna större att hunden vågar fånga den. Låt det vara enkelt att fånga rullen i början. Ett par rullar senare kan du kanske knycka mer i snöret så att rullen beter sig mer ”busigt”. På det här viset blandar du ihop mat och lek och det kan ibland väcka en vilande leklust.  Äkta vara kan ibland också vara mer intressant. Att knyta en riktigt bit päls i ett snöre och dra den efter marken som vore det en råtta är för många hundar betydligt mer intressant än en tråkig tygbit. När det gäller dragkamp går vi människor ibland in för sådana lekar allt för mycket. Många hundar uppskattar dragkampen mera om vi människor agerar som vore vi mycket svaga och tappar taget bara hunden drar minsta lilla åt sitt håll.
Memea Mohlin

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret