Experten svarar! Galen i godis

Experten svarar! Galen i godis

Fråga: Jag har en spansk vattenhund som jag utbildar till terapihund. I och med denna utbildning har har jag börjat använda klicker och med detta följer godis. Jag tränar och försöker börja tävla i rallylydnad och lydnad med min hund. Nu när jag tränar till exempel rallylydnad gör hon inte momenten, fast jag vet att hon kan dem. Hon väntar på att få godis. Jag känner att jag verkligen fått en godishund som gör momenten om hon får godis, annars struntar hon i det. Jag har försökt att förlänga tiden innan jag ger godis och att öka kraven, men då lägger hon av. Hur ska jag få henne mer motiverad till att träna utan godis? Har försökt att ersätta med lek och klappar men det hjälper inte. Hon är 100 procent godisfixerad.
Carina och Alice

Svar: Lägg godisbiten i en skål som är väl synlig även för din hund. Be hunden att göra en mycket enkel uppgift. När uppgiften är gjord berömmer du din hund och ger den därefter klartecken att sticka i väg till skålen. (Har hunden inte fått något klartecken får den inte självmant springa till skålen.) Utöka så sakteliga antalet uppgifter din hund ska göra innan den får klartecken att rusa till skålen. Du kan också bestämma dig för att uppgiften ska göras tillräckligt precist och noggrant för att din hund ska få klartecken att sticka till skålen. Väl på tävling kan du fortfarande använda skålen. Men då måste den stå utanför planen och du kan förstås bara skicka hunden till skålen när ni två väl gjort klart det ni ska inne på planen.
Memea Mohlin

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret