Experten: Är din hund en rymmare?

Experten: Är din hund en rymmare?

Du strosar ut på gräsmattan med ett tuggben i ena handen och en bok i den andra. Men, var sjutton är Snobben? På andra sidan vägen bortåt parken ser du bekanta öron fladdra i galopperande takt. Han har rymt. Igen! Och när han hör dig saxa staketet och ila efter ökar han bara takten och blir en prick på horisonten. Känns det igen? Läs vidare så löser vi läget.

Det finns olika rymmare, de notoriska som ska ut oavsett allt är kreativa. De kan gräva, klättra, pressa sig igenom, ja ibland verkar de kunna flyga över kravallstaket om så behövs för att nå omvärlden. Ett plank är inget hinder, rivningslovet är signerat med ett tassavtryck och en haspad grind fifflas upp med en bankrånares skicklighet. Sen finns det jyckar som av nyfikenhet tassar ut genom en öppen grind för att ”kolla lite”. De är sällan ett problem, så låt oss fokusera på jyckarna som har saker gemensamt med Steve McQueen i ”Den stora flykten”. De med stark motivation att ta sig till något eller någon utanför.

Tuggar hål i trädgårdsnät

Ponera hunden med separationsångest som desperat måste till matte som åkt, eller jycken med jaktlust och träspjälor mellan sig och grannkaninerna, väktaren som far längst staketet för att skrämma passerande, eller hanen som vädrar cockerspaniel med ägglossning. Drivkraften får dem att ta till extrema medel för att komma ut, de hoppar från höga höjder och tuggar hål i trädgårdsnät utan självbevarelsedrift. Förstås kan besväret vara lättlöst om ägorna saknar staket, för givetvis kommer hundar bege sig om önskan finns och tillfälle ges. Den romantiserade bilden av hunden på trappen spejande över oinhägnad mark är fin, men let’s face it, den hör inte hundar i tätbebott område till. Och det är ditt ansvar som hundägare att ha ett säkert stängsel, för din hunds och omgivningens skull. Om jycken, trots rejält staket, ägnar utetiden till att Barbapappa sig ut mellan spjälorna, bör du grunna över driften.

Vad göra?

Låt oss återkoppla till våra fiktiva jyckar: vovven som inte vill vara utan matte bör tränas självständig och behandlas för sin separationsångest. För hunden med jaktlust och kaniner till granne kan övningar du lär dig på en antijaktkurs hjälpa, i kombo med socialisering, skvallerträning, ökad motionsmängd samt jaktsubstitut (spår- och sökträning) i rejäl dos.

Jycken vars vaktinstinkt får honom att vilja demolera staketet behöver ändra sina känslor för passerande. Träning där folk går förbi och kastar in godis kan vända känslan. Väktaren brukar välkomna snarare än skrämma bort efter det. Vissa behöver lära sig larma och släppa vakten till dig genom att du konsekvent tar in hunden i huset efter en belönad skallsalva. Hunden som rinner över staketet med syfte att sprida sin säd bör övervakas under löpperioden. Men är tikarna i området flera och löper om vartannat kan vår casanova lida rejält av läget. Hormonbalanserande tillskott eller kemisk kastration kan vara en start innan operation övervägs. Poängen är, att om utbrytarens motiv ignoreras kommer viljan att korsa gränsen kvarstå, om du så gräver en vallgrav runt egendomen och fyller den med badvatten och kramsugna barn.

”Varsågod att gå!”

Nästa steg förklarar att tomtgränsen passeras tillsammans och efter ”Varsågod att gå!”. Ha en plats där ni går in och ut från tomten, grindhålet till exempel. Betona platsens syfte med konsekvent handling; be hunden sitta, scanna av gatan, säg ”Varsågod att gå!” och peka ut jycken flygvärdinne-tydligt. När hunden hajat övar ni stadga. Sätt hunden och kliv över gränsen utan ”Varsågod att gå!”, tassar hunden efter rycker du på axlarna och gör om. Efter ett par omtag kommer vovven sitta kvar och då belönar du med ”Varsågod att gå!”. Utmana, rulla ut en boll, be någon med hund gå förbi med mera. Se till att frestelsen initialt är lätt för jycken att avstå så att den kan göra rätt. Målet är inte frustration, målet är förståelse för gränsen, en säker parameter mellan tomt och omvärld.

Ge jycken vad han behöver

Visst är det skönt att kunna öppna altandörren och bara släppa ut, härligt att slippa koppel varje gång hunden vill rusa runt eller slå en drill. Men om tomten används som rasthage på bekostnad av promenader, kan hunden få orsak att tråna efter världen utanför. Motions- och aktiveringsmängd beror på ras och hundens livsskede. Ge jycken vad han behöver, om det så är milen eller kvarteret om dagen. Har man köpt en aktiv ras ställer man väckarklockan en timme tidigare än de som skaffat knähund. Så är det bara. Och rasanpassat utlopp är ingen punktinsats utan en daglig självklarhet.

Omvärlden lockar

Nu är det dags att granska utevistelsen på tomten. En rastlös hund utan tillsyn eller umgänge underhåller sig själv. När tomten är utforskad lockar omvärlden. Släpp inte ut en rymningsbenägen ensam, följ med. Träna något kul, sparka boll, speja ihop, kela en stund. Om du vill vända ryggen till för att gallra i landen stryper du först hundens chans att häcklöpa över staketet under tiden. Att omöjliggöra felbeteenden är del av lösningen, sele och långlina på!

Skippa silvertejpsrenoveringar

Av samma skäl är det viktigt att säkra staketet. Ett vunnet äventyr motiverar till fler eskapader. Slopa därför halvmesyrer till lösningar på demolerade staket. Skippa silvertejpsrenoveringar med kompostgaller och buntband. Det finns skaderisk i en häck med inkilat bråte som kan forceras. Dessutom blir en hund som ideligen lyckas en ihärdig utbrytarkung.

Välj således ett trädgårdsnät av tjock tråd, gärna galvaniserat och sammansvetsat. Välj storlek på maskorna efter tass. Din jycke får inte fastna i nätet. Tänk på att diamantformade maskor bildar klykor i basen som en klättrare kan bli hängande i om en tass tar sig igenom. Satsar du på trästaket ska hunden inte få igenom skallen mellan spjälorna. Du sätter med fördel horisontella ribbor utvändigt då det försvårar klättring. Har du en studsboll till hund väljer du stakethöjd efter jyckens spänst, glöm inte att lägga på för förväntad snöhöjd. Undvik stenblock, picknickbord, hundkoja etcetera i anslutning till staketet då de går att ta sats ifrån.

En grävmaskin till hund

Behöver du stängsla längs ojämn mark väljer du ett stängsel med krusad horisontell tråd i nederkant som lättare går att anpassa mot underlaget. Se till att ha bra spänn på nätet när du fäster det. Väv in ett stålrör mellan maskorna i nätets kortsida och fäst i bil eller fyrhjuling för att dra nätet rakt innan du fäster det i stolparna. Det viktiga är att nätet inte ger efter, särskilt om du har en grävmaskin till hund. Om så är fallet köper du extra högt nät och gräver ner en bit eller låter ligga längs med gräsmattan. Gör ”tältpinnar” av armeringsjärn du bockat och slå ner dem som märlor i jorden så att hunden inte kan gräva sig under eller slita upp staketet. Låt gräset växa över och fästa ner nätet i backen.

Känns det meckigt? Det är förståeligt att sucka tungt åt rymmare, de är ju både krävande och oroväckande. Deppa ihop ett tag, det är okej, kavla sedan upp ärmarna och ta tag i problemet. Acceptera läget, hitta orsak och åtgärda. Förtydliga tomtgränsen och gör umgänge på gräsmattan spännande och stängsla säkert så kommer den äventyrslystne hålla sig hemma.

Tips!

Ha för vana att promenera på annan plats än hemområdet innan ni softar på tomten, då minskar rymningsintresset.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.

Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.

www.carolinealupo.se

Aktuellt