Ett förändrat klimat kan utsätta våra hundar för nya risker

Ett förändrat klimat kan utsätta våra hundar för nya risker

Foto Pixabay

Ledande forskare i Europa bekräftar att ett varmare och mer ostabilt klimat kan påverka husdjurs hälsa. Nya fästingarter kan etablera sig i Norden och de sjukdomar som parasiter överför till både djur och människor blir allt mer vanligt förekommande.

MSD Animal Health har tagit fram initiativet Protect Our Future Too som syftar till att öka medvetenheten kring hur ett förändrat klimat, varmare höstar och vintrar samt en generell temperaturökning under hela året, kan påverka våra husdjur.

Forskningen bekräftar

Man har tagit hjälp av 21 europeiska experter inom områdena djurhälsa, parasiter, sjukdomar och beteende. Deras forskning bekräftar att ett varmare och mer ostabilt klimat kan ha stor påverkan på hundar och katters hälsa, enligt pressmeddelande från MSD Animal Health.

Nya fästingar

– Den stora faran idag är den brokiga hundfästingen, en fästing som kommer söderifrån. Den bär på Babesia canis, som kan ge en mycket allvarlig infektion hos hundar. Med ett varmare klimat, längre årstider och varmare somrar är vi oroliga för att dessa fästingar kommer etablera sig i de södra delarna av Norden, säger René Bødker, senior forskare vid Köpenhamns universitet.

Förändrat klimat

För att ta reda på hur mycket dagens djurägare känner till om hur ett förändrat klimat kan påverka hälsan hos deras hundar och katter har en enkätundersökning genomförts. Resultaten från undersökningen visar bland annat att nästan hälften av de svenska djurägarna, 49 %, inte har tänkt på hur ett varmare klimat kan påverka deras djurs hälsa.

– Eftersom loppor och fästingar är känsliga för även små förändringar i temperatur och luftfuktighet, så kommer förändrade årstider och väder ha stor effekt på förekomsten och aktiviteten hos dessa parasiter, förklarar Richard Wall, professor i zoologi vid University of Bristol.

Öka kunskapen

Hundar och katter är en viktig del av familjen i många svenska hem. Genom att öka kunskapen kring riskerna med ett förändrat klimat, vill initiativet Protect Our Future Too hjälpa djurägare att skydda sina fyrbenta vänner på bästa sätt, utifrån de förändringar som sker.

Du kan läsa mer om initiativet på hemsidan: https://www.protectourfuturetoo.com/se/

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu