Hundrastgård – Ernst Kirchsteiger doggy style
Alltså, vi ska ju trivas i vår rastgård - kunna leka tillsammans, vilja hänga, ha det härligt! Så ska en rastgård kännas för hunden!

Hundrastgård - Ernst Kirchsteiger doggy style

Ibland behöver vi se på hunden i helhet, men först ser jag över hundgården, det finns oftare fler fel att finna där än hos hunden i fråga.

Då och då hör sökande och kloka människor av sig till mig, då deras hundar inte trivs i hemmets hundrastgård. De kanske slokar när de ombeds gå ut i gården, de vankar i åttor och skapar stigar, tuggar galler, äter sten eller ylar.

Utformning och inredning av hemmets hundgård ser vi över ur ett etologiska perspektiv. Det är ett kreativt jobb som kräver ett hundöga, det är kul att skapa hundgårdar som hundar uppskattar. Med gott samvete kan vi sedan lämna de i sina Ernstigt stämningsfulla boenden.

Våga tänka stort

Yta är av vikt, bojkotta djurskyddslagens minimimått och våga tänk stort. Dra upp fyra fem paneler hundgårdsnät extra om du har mark till det. Eller satsa på ett hägn, köp stängsel på rulla och stolpa upp ett djurparkslikt boende. Det ger hunden mycket mer frihet och valmöjligheter än en liten fyrkant med grusbotten. Inredningsmässigt är upphöjda liggplatser, kojor med torrt, mjukt bäddmaterial och kissestolpar en självklarhet då det är lagstadgat.

Utöver det kan vi ge jyckarna varierat underlag genom att byta ut partier av grus till sand, halm, jord, bark, trätrall. Då får hundens tassar naturlig variation, grävmöjligheter kommer finnas och tempererade zoner då underlagen håller värme/kyla olika. Stockar och stora stenblock ger klättermöjligheter och svalka. Ett cementrör förser grythunden med extra stort leende och ger avskildhet vid behov. Sikt-barriärer kan sättas upp utvändigt mot omgivningen, men även invändigt för att skapa rum som kan vara viktigt vid grupphållning. Buskar är bra barriärer då de ger måttligt med synintryck istället för ett heldraget. Portabla barriärer som panellängder som kan flyttas runt för variation är bra, ommöblering förnöjer.

Lavendel lugnar hunden

Det finns en intressant studie gällande dofters påverkan på hundars aktivitet. Pepparmynta och rosmarin tenderade att göra hundar mer aktiva. Medan hundar blev lugnare, skällde mindre och vilade mer när de fick doftintryck av kamomill och lavendel. Varför inte plantera ett lila lavendelhav utanför hundgården om jycken har svårt att komma till ro.

Söka, gräva, gnaga – aktiviteter i hundrastgården

Vi kan ge möjlighet till fodersök genom att preparera hundgården med aktiveringsleksaker med frukost i, gömma små godbitar i en grästuva vi slängt in, gräva ner hundtuggisar i jordhögen… på så vis tillfredsställs hundens naturliga beteendebehov att söka föda. Finns det knapriga tuggben i hundgården tillfredsställs även hundens gnagbehov.

Ha alltid ett riskbedömningstänk med dig, häng inte upp leksaker, ben i snaror som hunden kan fastna i eller sno om halsen, bilddäck som hängs på höjd ska anpassas så hunden inte kan kränga sig upp i och fastna. Leksaker ska inte kunna tuggas sönder så småbitar riskerar att sväljas eller fastna i halsen. Hundar som får tugga ben utan uppsikt ska vara benkloka och ha erfarenheter av att ben inte är en bristvara, så hetsätande inte förekommer.

Det funkar inte med min hund

Att hunden flisar sönder allt som läggs in är inte orsak nog att inte berika, du behöver tänka till och råda bort på grundorsaken till din hunds destruktiva tendenser, något står inte rätt till om ett frustrationsutlopp dirigerar hundens handlingar i stort.

Det viktigt att hundar som förväntas stå rofyllda i hundgård har ”fått sitt” innan; rastats, motionerats, fått mental stimulans och social samvaro innehållande kontakt och samspel, fått tänka och tycka, fått utlopp för sin passion i livet. Sen, går det bra att bara vara, om miljön man förväntas vara i, är trevlig.

Ett flockdjur

Det allra största beteendebehovet hos hund anser jag vara socialkontakt. Är det tänkt att hunden ska spendera längre tid i hundrastgården och det ofta, då kan en hundkompis vara a och o för välfärden. Det är mycket begärt av en hund, att klara av ensamhet. Och finns vi inte till för att tillgodose det behovet, behöver någon göra det.

Individanpassa

Ovanstående tips och råd är generella, anpassa alltid miljön och tilltagen berikning efter individ eller flock. Vissa hundar stressas av doftberikning, medan andra entusiastiskt undersöker sin omgivning om matte/husse förberedd hundgården med nya spännande dofter och fodergömmor. Vissa hundar blir otrygga av månatliga ommöbleringar medan andra behöver dem för att finna ro i sitt boende som då stimulerar deras sinnen när förändringar skett.

En del hundflockar kommer först till ro när samtliga hundar har olika kryp in och barriärer som delar upp gruppen, medan andra flockar trivs med större och fria ytor som ger möjlighet till spring och bus. Anpassa berikningen efter din hund och utvärdera den; vad använder sig hunden av, var föredrar den att befinna sig, vad aktiverar jycken, vad stimulerar till naturliga beteenden och vad motiverar till sunda rörelser kan vara frågor att ställa sig.

Jag har inte tid…

På kommentaren; ”Jag hinner inte dona med allt det där” (om din hunds mående gynnas av det) är mitt svar; då har du inte tid att ha hund. På kommentaren, det blir så mycket svårare att hålla rent, svarar jag; då har du inte tid att ha hund. Man kan ställa fram väckarklockan en timme. Man kanske inte bara kan, utan bör… om man köpt en hund som behöver det.

Peace out!

/Carro, Krutor och Koi