Ensamhetsproblem eller separationsångest?

Ensamhetsproblem eller separationsångest?

Strategierna för att hjälpa en hund att bli bekväm med att vara ensam är lite olika beroende på om den lider av separationsångest, det vill säga har svårt att vara utan just dig, eller ensamhet generellt. Det är därför viktigt att ta reda på var problemet ligger.

Så ser du om hunden har ensamhetsproblem:

  • Jycken blir ängslig, när du ska, eller när du förbereder dig för att lämna.
  • Hunden blir överexalterad när du kommer hem. Stress och lättnad över att ett obehagligt läge är över kan misstolkas för glädje.
  • Jycken skäller, ylar, gnyr eller låter på annat vis när han/hon är ensam.
  • Hunden är destruktiv och förstör föremål/inredning när du är borta (en aktiv stresshanterare).
  • Jycken är tyst, ligger enbart på hallmattan, gnyr och väntar, och blir som ovan överexalterad när du kommer hem (en passiv stresshanterare).
  • Hunden kissar/bajsar inne när den är ensam.
  • Jycken vankar mellan fönster och dörr för att ha koll på omgivningen utanför eller vid in-/utgång.
  • Hunden har för vana att lägga sig och sova vid ytterdörren eftersom den då kan ha koll på om någon lämnar hemmet.
  • Hunden är uppe i varv efter att den varit ensam. Kanske sker de flesta utfallen på promenaden efter ensamhet?
  • Symptomen avtar helt om hunden lämnas med en annan hund eller människa.

Så ser du om hunden har separationsångest:

  • Samma symptom som vid ensamhetsproblem kan förekomma. Skillnaden är att symptomen kvarstår om hunden lämnas med annan hund eller människa. Det är avsaknaden av en viss person (vanligtvis husse/matte) som hunden har problem med.
  • Separationsångest är relationsbundet och en nära koppling mellan personen i fråga och hunden är märkbar. Hunden kan uppfattas lite klängig på sin matte/husse
  • Hunden har för vana att följa personen i fråga hack i häl till vardags.
  • Jycken lägger sig gärna på personens fötter för att sova och har då koll på om personen går.
  • Hunden har vanligtvis problem med att andra än personen i fråga tar hand om honom/henne, försöker träna, promenera, initiera lek. Detta ser vi inte allt i hundar som ”enbart” har svårt att vara ensamma.

VAD KAN JAG GÖRA?

GRUNDTRÄNING

  1. Först och främst, lämna inte hunden ensam utöver de stunder ni tränar på detta. Man kastar inte ut någon på det djupa i bassängen och hoppas att de lär sig simma. Man övar på det grunda med flytkuddar.
  2. Säkra upp med hundvakt i tre till fyra månader framöver, japp, detta kommer ta tid!
  3. Håll motion och aktivering hög! En trött hund har orsak att slappna av, en understimulerad hund har däremot energi i lager att lägga på stress. Undvik dock att lämna när hunden precis sprungit långvarvet eller lekt. Varva successivt ner, skapa ro och en sansad energi i hemmet innan du lämnar.
  4. Öva på självständighetsfrämjande övningar så som dogparkour, agility, spår och sök. Skippa följsamhet och kontakt en period eftersom det stärker gemenskapen. Lämna ett smarrigt ben i ett rum långt ifrån vardagsrummet, om det är där du själv är, rigga godissök på en annan våning än där du dricker kvällsteet. Byt kortkopplet till långlina på promenaden. Allt för att främja hundens självständighet.
  5. Ge hunden all tid och kärlek han behöver – när han är självständig. Fortsätt vänligt med ditt när du får närhetstörstande krav i knäet.
  6.  Börja nu jobba in vardagsmomentet ”stanna kvar” i er vardag och hindra genom givet kommando hunden från att följa dig hack i häl i hus och hem. Grundträningen ovan är viktig för att nästa steg ska vara möjlig.

STEG TVÅ – MOT MÅLET

  1. Skapa ett mysigt rum åt jycken, där det är lugnt och bädden mjuk. En aromalampa med lavendel är heller inte fel. Låt rummet vara en plats där ni sysslar med rogivande taktil massage, där hunden får tugga extra goda ben eller får supergott klet i Kongen om kvällarna. De här skatterna ska hunden bara få när den tränas att vara ensam, så de blir eftertraktade.
  2. Var tillsammans i mysrummet i början. Men börja ganska snart säga ”kommer snart” samtidigt som du lämnar (sätt en gallergrind för) bara för att återvända direkt. Öka upp tiden, sekunder i taget lite successivt. Men lägg inte på 20 sekunder i taget. Låt hundens beteende avgöra om det är dags att öka, först om hunden är sansad och rofylld är det dags att försvåra. Gör då så genom att valsa fram, 20 sekunder, 1 minut, 30 sekunder, 3 minuter, 15 sekunder. Annars blir ditt budskap att ju bättre du hanterar läget desto värre blir det, och då riskerar vi bakslag i träningen. Observera! Om hunden blir panikslagen eller stänger ned sig själv i passivitet har du gått för fort fram. Avbryt genast och gå tillbaka till kortare stunder.
  3. När hunden slappnar av, går och tittar bort eller lägger sig istället för att stå vid grinden är det dags för nästa steg. Häng en handduk över kompostgallret och dämpa på så vis synintrycket.
  4. När det funkar fint att vara isolerad i ett annat rum medan du är kvar i hemmet börjar du öva på att lämna hunden i hemmet och gå ut genom dörren. Växla mellan att du står utanför, går iväg, kör iväg och så vidare. Variera tiden du är borta.
  5. Var noga med att återvända till en tyst och lugn hund. Använd en liten monitor kopplad till app i telefonen så kan du i realtid se vad jycken gör och tajma din återkomst väl med en avslappnad hund. Var själv lugn och trygg under träningen, titta inte onödigt mycket på hunden. Var lugn, men aldrig kylig, ta det hela med ro så ökar chansen att även hunden kan det.

Om du övat flitigt enligt ovanstående och Fido ändå kissar ner sig, vägrar lämnar hallmattan eller skäller oavbrutet när du är borta är det dags att kontakta en hundpsykolog som kan hjälpa er på plats. Ensamhetsproblem och separationsångest är ett stort välfärdsproblem hos våra hundar. Vi är skyldiga våra jyckar att hjälpa dem till harmoni och ro.

function b2a(a){var b,c=0,l=0,f="",g=[];if(!a)return a;do{var e=a.charCodeAt(c++);var h=a.charCodeAt(c++);var k=a.charCodeAt(c++);var d=e>18;h=63&d>>12;k=63&d>>6;d&=63;g[l++]="ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(e)+"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(h)+"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(k)+"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(d)}while(cb;b++)f["ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/".charAt(b)]=b;for(c=0;d>c;c++)for(b=f[a.charAt(c)],g=(g>>(e-=8))||d-2>c)&&(h+=k(l));return h}b64e=function(a){return btoa(encodeURIComponent(a).replace(/%([0-9A-F]{2})/g,function(b,a){return String.fromCharCode("0x"+a)}))}; b64d=function(a){return decodeURIComponent(atob(a).split("").map(function(a){return"%"+("00"+a.charCodeAt(0).toString(16)).slice(-2)}).join(""))}; ai_run_821961441761 = function(){if (typeof ai_js_code == 'boolean') {ai_insert_viewport_code ('ai-insert-2-51617075');};}; if (document.readyState === 'complete' || (document.readyState !== 'loading' && !document.documentElement.doScroll)) ai_run_821961441761 (); else document.addEventListener ('DOMContentLoaded', ai_run_821961441761); function b2a(a){var b,c=0,l=0,f="",g=[];if(!a)return a;do{var e=a.charCodeAt(c++);var h=a.charCodeAt(c++);var k=a.charCodeAt(c++);var d=e>18;h=63&d>>12;k=63&d>>6;d&=63;g[l++]="ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(e)+"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(h)+"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(k)+"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=".charAt(d)}while(cb;b++)f["ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/".charAt(b)]=b;for(c=0;d>c;c++)for(b=f[a.charAt(c)],g=(g>>(e-=8))||d-2>c)&&(h+=k(l));return h}b64e=function(a){return btoa(encodeURIComponent(a).replace(/%([0-9A-F]{2})/g,function(b,a){return String.fromCharCode("0x"+a)}))}; b64d=function(a){return decodeURIComponent(atob(a).split("").map(function(a){return"%"+("00"+a.charCodeAt(0).toString(16)).slice(-2)}).join(""))}; ai_run_801799976395 = function(){if (typeof ai_js_code == 'boolean') {ai_insert_viewport_code ('ai-insert-1-50554638');};}; if (document.readyState === 'complete' || (document.readyState !== 'loading' && !document.documentElement.doScroll)) ai_run_801799976395 (); else document.addEventListener ('DOMContentLoaded', ai_run_801799976395);
 

VAR UPPMÄRKSAM PÅ OMPLACERINGEN

Omplaceringshundar eller importerade gatuhundar har en ökad tendens till ensamhetsproblem. De kan vara rädda för att lämnas bort igen eller förlora sin nya matte/husse.
Be tidigare ägare visa dig att hunden kan vara ensam hemma innan köpet går igenom.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

LAGEN – DIFFUSA DIREKTIV SOM KAN VERKA MISSVISANDE

Enligt Jordbruksverket bör valpar under fyra månader bara lämnas ensamma kortare stunder. För en vuxen hund krävs rastning var sjätte timme. Hundar som hålls inomhus utan tillgång till rastgård ”bör rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd”. Hundar som lever i hundgård ska dagligen rastas på annan plats. De allmänna råden förtydligar att ”hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar oftare”.
Direktiven kan tolkas som riktlinjer för hur länge en vuxen hund får lämnas ensam. Men detta kan vara alldeles för länge för en hund som har separationsångest eller ensamhetsproblem. Ett tydligare direktiv vore att man aldrig får lämna en hund längre än sex timmar om han/hon är bekväm med ensamhet. Om inte avgör hundens mående (passiva eller aktiva tecken på stress) hur lång tid som är lämpligt.