Koppelfri med långlina – enklare samspel med fria händer
Det är inte Kajsa som nämns i artikeln som är på bild, utan det är Härliga Hunds redaktionshund Chakina. Med lång lina på hunden kan den få röra på sig ordentligt i skogen utan att du behöver vara orolig för att den ska sticka på något vilt.

Koppelfri med långlina - enklare samspel med fria händer

Kopplet är alltid ett hinder när du ska aktivera hunden. Använd en långlina och träna som om hunden vore helt lös. Härliga Hunds hundcoach Johan Andersson visar hur.

Kajsa ska helst inte vara lös, förutom när hon får jaga. Hon är avlad för självständig jakt. Hela hennes väsen handlar om att söka av stora områden efter vilt som älg och vildsvin. Man kan nästan kalla henne för en jaktmaskin. Sällskaplig, vänlig och läraktig. Men alltid en envis och uthållig jakthund. Dessutom är hon omplacerad, efter att under sina fyra första år ha haft tre olika ägare. Ingen av de tre lade särskilt mycket tid på samspel, relationsbyggande och vardagsdressyr.

Kajsa får följa med husse till jobbet. Hon har det bra. Men hon får inte vara lös utanför jaktskogen. Det är här hundcoachen Johan Andersson kommer in i bilden.
– Steget mellan att ha Kajsa i kort koppel och att ge henne full frihet är för stort. Lösningen är en lina. Du vet att hon inte kan smita och ställa till problem för sig själv och andra. Samtidigt gör avståndet i linan att du kan träna som om hon vore lös, säger Johan och spänner på sig ett midjebälte under jackan.

15 meter långlina

Linan är 15 meter lång. Det är ett helt vanligt rep. Johan knyter fast ena änden i bältet och den andra i Kajsas halsband. Gråhunden intresserar sig mer för lukterna i det tunna snötäcket. Hon nosar sig sakta men säkert allt längre bort från hundcoachen.

Nu är Kajsa mer än tio meter ifrån Johan som väntat på det lite större avståndet. Plötsligt och överraskande ropar han hundens namn, tjoar med glad röst och börjar springa åt andra hållet. Innan linan sträcks har Kajsa satt fart. Efter Johan.
– Så här vill jag att hundägare ska träna med den lösa hunden. Fånga hundens uppmärksamhet och gör något överraskande och lockande. Det är lockande att springa i full fart bort från hunden. Kajsa är inte lös men linan skapar en illusion av att hon faktiskt är det, säger Johan och drar i gång en kul lek som belöning för att Kajsa sprang i kapp honom.

Mer följsam

Tanken bakom den här träningen är förstås att hunden ska bli mer följsam och uppmärksam på det ägaren vill och gör. Men på köpet kommer en annan viktig sak.
– Du lär dig att lita på att du kan styra hunden. Du blir tryggare i ditt sätt att agera, vilket hunden snabbt märker. Litar du på dig själv och dina möjligheter att vägleda hunden kommer du att uppträda tydligare och mer självsäkert. Och det märker hunden.

Johan jobbar en stund med Kajsa i långlinan. Ganska snart blir det uppenbart att hunden, som aldrig samarbetat med Johan tidigare, visar honom alltmer uppmärksamhet. Ett par gånger får han påminna henne med linan sträckt. Men redan så här tidigt i träningen är det sällan det behövs.
– Linan är en säkerhet, men också ett verktyg. Du ska naturligtvis inte slita och dra i linan men du kan hålla emot och markera när du vill vända hundens uppmärksamhet. Men glöm inte att du behöver erbjuda ett alternativ när hunden reagerar och kollar av vad du vill. Står du bara stilla med sur min lär inte hunden att känna sig lockad, säger Johan.

Varsågod

Med hjälp av linan som släpar på marken börjar Johan lära Kajsa vad som menas med ”Vänta”. Det är Johans ord. Ett annat kommando för samma sak är ”Stanna kvar”. Han får hunden att sätta sig och tar ett steg bakåt. Kajsa lyfter på rumpan men hinner inte hela vägen upp innan hundcoachen tagit steget tillbaka. Mad visad handflata och vänlig röst får han henne att landa baken på stenbryggan igen. Momentet upprepas flera gånger.

Det tar inte en halv minut. Nu står Johan fem meter från Kajsa som uppmärksamt följer allt han gör, fortfarande stadigt sittande. Han går tillbaka till hunden, berömmer vänligt men inte så överdrivet att hon flyger upp från sitt sittande av ren glädje. Så kommer ordet ”Varsågod” tillsammans med ett svepande handtecken och ett par steg åt sidan. Kajsa kan inte svenska men hon förstår direkt, tack vare Johans kroppsspråk. Hon reser sig och börjar leta lukter igen. Johan låter henne nosa i väg en bit. Linan är långt ifrån spänd. Kajsa har sin frihet i nästan 15 meter.
– Att träna ”Vänta” så där är väldigt effektivt. Men har du hunden i en vanlig koppellängd är det svårt. Dels har du bara en hand ledig, dels kan du inte röra dig tillräckligt fritt från hunden.

Begränsad frihet

Men lär sig inte hunden att den styrs av en lina på samma sätt som ett koppel? Är inte steget från lina till full frihet lika stort?
– Visst lär sig hunden. Den vet att den har begränsad frihet. Linan betyder inte automatiskt att du i nästa steg kan ha hunden helt lös. Men det är inte heller poängen. När du tränar hunden i lina, när du samspelar och samarbetar med den på avstånd, skapar du en starkare relation. Hunden vänjer sig vid att det kan löna sig att hålla koll på ägaren också utanför det korta kopplets längd.

Fördelen med lina är att du har händerna fria och kan röra dig stort runt, mot och från hunden. Du kommer också att uppträda betydligt säkrare än om hunden var lös. Johan säger att det ger dig chansen att lära hunden en massa saker som är betydligt svårare att få till i koppel.

Med Kajsas hjälp visar han vad han menar. Han lockar till sig hunden. En godisbit och en klapp senare säger han Nära och stegar i väg. Kajsa hänger på men tar sig snabbt förbi coachen. Hon är fem hundsteg före honom på en sekund.

Johan tara ett långt och snabbt steg framåt, böjer sig ner och greppar Kajsa runt ljumsken med kupad hand. Bara ett ögonblick rör han henne men reaktionen är omedelbar. Kajsa svänger runt, huvudet lågt och öronen som slickas bakåt säger att hon absolut lyssnar på den långa människan.

Beröm

Lika snabbt som han steg framåt, lika bestämt som han hindrade hennes framfart, lika vänligt och lockande backar han ett par steg. Han berömmer, klappar, säger Nära igen och fortsätter att gå och rösten får hunden att förstå att allt han vill är att ha henne skapligt nära. Ett par gånger till sker samma sak. Men nu förstår Kajsa att det där inte bara handlade om en enda gång.

– Det här kan du göra med hunden i koppel. Men då är risken stor att du använder det korta snöret automatiskt i stället för att hindra hunden vänligt men fysiskt med dina händer, med din kropp. Hundar är fysiska varelser som absolut reagerar snabbare på beröring än när ett koppel sträcks, säger Johan.

Resten av promenaden, som blir längre än vad som var meningen, blir linan enbart ett sätt för hund och människa att ha kul tillsammans. Johan lockar och leker, men låter också Kajsa ha sin frihet i sökandet efter spännande vittring runt oss.
– Du behöver inte träna hunden när du har linan på. En vanlig promenad blir mer stimulerande för hunden när den får röra sig mera fritt. 15 meters frihet är väldigt mycket mer än vad ett två meter kort koppel kan erbjuda, säger Johan. n

Bälte, hake eller fri lina?

Bältet – Att ha linan fäst i ett dämpande midjebälte är en bra början. Den tekniken använder man vanligtvis till draghundar som drar framför till exempel skidåkare. Med linan i bältet har du alltid full säkerhet. Hunden kan inte rymma.

Karbinhaken – När det börjar fungera bra kan du ersätta bältet med en karbinhake, fäst i jackan eller i en av byxans hällor. Linan får löpa fritt genom karbinhaken. I början kan du ha en rejäl knut i slutet av linan, då har du ett stopp när det behövs.
Fördelen med haken är att du enkelt kommer åt att ta tag i linan när det verkligen behövs. Trots det är haken ett steg närmare att ha hunden helt lös.

Fri lina – Nästa steg är att ha linan på hunden utan att ha full kroppskontroll över den. Låt linan släpa på marken. Jobbar du koncentrerat med att styra och samspela märker inte hunden att den egentligen inte sitter fast i andra änden.

Nu kan du styra hunden utan att ha den där hundraprocentiga kontrollen. Har du jobbat stegvis vet du nu hur du ska göra för att få hundens uppmärksamhet. Gör på precis samma sätt med linan fritt på marken. Du har säkerheten eftersom det är enklare att få tag i linan än hunden när den är på väg bort. Men du får också känna känslan av att kunna vägleda hunden helt utan den fysiska kontroll linan erbjuder.

Slarva inte med linan!

En lina i stället för koppel skapar automatiskt en större frihet för hunden. Men byt inte ut kopplet mot en lina utan att utnyttja möjligheten till att lära hunden vad du vill att den ska göra i olika situationer.

Byter du koppel mot lina rakt av och använder linan som ett långt koppel med allt vad det innebär av styrning, bromsning och korrigeringar med snörets hjälp, vinner du ingenting. Allt det du tyckte var krångligt eller problematiskt i kopplets längd överförs då till den långa linan.
Så ha hunden i koppel och kroka bara fast linan när du känner för att jobba tillsammans med hunden.

När det börjar fungera kan du förstås använda linan också under vanliga, stillsamma promenader. Men ha hela tiden i minnet att det är samspelet med hunden, kommunikationen, som ska styra det som händer. Det ska inte en sträckt lina göra. Då är den bara ett koppel.