Ta hand om din vän

Enkla tips för att hålla vovven frisk

Enkla tips för att hålla vovven frisk

Foto Getty Images

Precis som vi människor har rutiner för att ta hand om oss, behöver vi liknande rutiner för se att våra fyrbenta vän är frisk. Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring, delar med sig av några enkla vardagstips som kan hjälpa till att hålla vovven frisk.

1) Vaccinera hunden

Alla valpar bör vaccineras mot parvo, valpsjuka och HCC, en smittsam leverinflammation, genom en trippelvaccination. Vaccin mot kennelhosta kan ges i samband med dessa vaccineringar. Trippelvaccinet bör ges vid 8 veckors ålder samt efter 12 veckors ålder, därefter vid 12 månaders ålder. Agria rekommenderar därefter vaccinationsrutiner vart fjärde år.

2) Borsta tänderna

Ta hand om din vovves tänder lika bra som dina egna.  Daglig tandborstning grundar för en frisk munhälsa och hunden slipper problem som smärta och tandlossning. Du behöver heller inte betala dyra pengar för att dra ut hundens tänder.

3) Håll koll på vikten

En lagom dos av foder kombinerat med friska promenader minst tre gånger om dagen, en springtur eller cykeltur emellanåt håller hunden i trim. En lagom vikt minskar också risken för diabetes. På en normal viktig hund ska du känna hundens revben, se en tydlig midja och lagom med fett över revben och svansrot.

4) Borsta pälsen & klipp klorna

Hur ofta du ska borsta pälsen beror på vilken typ av päls din hund har. En riktlinje kan vara att borsta igenom hela hunden minst en gång vecka, men en riktigt lurvig hundras kan behöva en tur med borsten varje dag. Klorna bör klippas ofta och en liten bit varje gång. Även här skiljer det sig åt mellan olika typer av hundar och individer – en del sliter ned klorna själva medan andra kan behöva en regelbunden, veckovis putsning.

5) Avmaskning

Vuxna hundar ska inte avmaskas regelbundet eftersom det kan leda till att maskarna blir resistenta mot medlen. Däremot är det viktigt att kontrollera om hunden har mask om det finns misstänkta tecken som diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta. Enligt SVA påvisas inga parasiter hos 95 procent av de vuxna hundarna i Sverige.

En valp däremot bör avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är mycket vanligt hos hundvalpar. Maskmedel kan köpas receptfritt på apotek men rådfråga din veterinär om vilket preparat du ska välja till just din hund.

6) Daglig genomgång

Skapa en daglig, mysrutin i TV-soffan eller annan fast hållpunkt till att för att känna igenom hundens kropp. Förutom att du kan hitta fästingar, knutor i tikarnas juver eller annan kroppsdel så ökar chansen att notera om hunden har ont någonstans.

7) Rädda hunden från de vanligaste farorna

Hundens största fara är risken att bli påkörd – god vardagslydnad, i kombination med koppel och reflexer ökar hundens chans att överleva. Även förgiftningar drabbar många hundar varje år. Vanligast är orsakerna är råttgift, läkemedel, för mycket foder, glykol och svamp.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret