”En hundras som alltid är positiv”

”En hundras som alltid är positiv”

En dandie kan passa för alla, tycker Janette Andersson som driver Sjöbolyckans Kennel.

– Nybörjare ska bara ha med sig att det är en terrier, dock inte den vassare typen av terrier. De är tillgivna alla i en familj; barn, vuxna och äldre – med eller utan rollator. Rasen anpassar sig väldigt bra till tempot hos dem de bor hos.

Funderar över allt och inget

De passar till skogspromenad på flera timmar men nöjer sig gärna med en kortare promenad och att sedan få mysa i soffan med familjen. Men givetvis måste de få utlopp för sin energi. Bus och lek är alltid kul! De är också envisa men kan lära sig trick om man får dem med på noterna. De är som den gamle filosofen. Kan sitta/ligga och fundera över allt och inget. Då hör de inte att man vill dem något!

Ständigt viftande svans

Sammanfattningsvis så tycker jag att det är en hundras som alltid är positiv med en ständigt viftande svans! Något man också måste tänka på är att det är en trimras som kräver återkommande pälsvård.

Foto: Getty Images

Mysig pälsvård

– Rasen fäller minimalt, i princip ingenting! Trimning till vardags cirka tre gånger per år, oftare om du ska på utställning. Kamma och borsta där emellan. Det kan bildas tovor på vissa ställen. Men själv tycker jag dessa stunder bara är mysiga. Sitter i soffan med hund i knäet och kam i handen samtidigt som jag kollar på tv.

Älskar allt och alla

Hemma hos sig har Janette för närvarande två dandies, Tintin fyra år och Maya drygt ett år.

– De är väldigt tillgivna och bundna till familjen samtidigt som de är supersociala. Älskar allt och alla så det är inga problem att lämna bort dem över en helg till exempel. Jag har dessutom några tikar och någon hane ute på foder – hundar jag som uppfödare har avelsrätten på.

Utrotningshotad

– Något jag värdesätter är att de är anpassningsbara till mitt tempo och mina arbetstider, de är dessutom trogna och tillgivna. Dessutom är det så värdefullt att få bidra till flera dandiesar genom min uppfödning, då det är en utrotningshotad ras. I snitt har det i Sverige fötts bara 22 valpar/år under senaste 10-års perioden.

 

 

Aktuellt