En belöning måste inte vara godis

En belöning måste inte vara godis

Belöning för hunden kan lika gärna vara beröm eller lek. Bekräftelse på något sätt. Men för att kunna göra det gäller det att man som hundförare själv är uppmärksam och fokuserad på hunden. Att man är ”med”.

Hundinstruktören Lena Larson jämför med att gå på promenad med någon som får ett samtal under promenaden och som sedan väljer att prata med personen i telefonen i stället för med dig som går bredvid. Om samma kompis hör av sig igen och vill gå på promenad kanske du inte självklart säger ja.

Att vara tillsammans

– Det är lite så vi behandlar våra hundar, vi är med dem – men inte tillsammans med dem. Vi kanske pratar med en vän, pratar i telefon eller är helt i andra tankar. Så fort vi är någon annanstans kommer hunden också försöka hitta på bus – gräva i gräsmattan, springa mot en annan hund – tja, gå sin egen promenad. Om man i stället jobbar på att vara tillsammans med sin hund så får man en hund som är i team med en själv.

Hälsosam konkurrens

Framför allt märks det här om man som Lena har flera hundar. Lite konkurrens kan vara av godo – då kommer hundarna kämpa extra mycket för att få din bekräftelse.

– Det kan snabba upp kontakten. Om jag tränar inkallning och ropar på mina hundar så får den hund som kommer till mig först mest beröm. Nästa gång kommer de andra hundarna försöka lite till, det märks jättetydligt. Det blir en hälsosam konkurrens som ökar viljan att göra mer, tycker jag.

Beröm för vad de gör

Men om många går i andra tankar när man är ute med sin hund, så finns det ett annat misstag som många valpägare också gör – ger godis i parti och minut.

– Man är så kär i sin valp och man vill så gärna ge godis, men man kräver ingen motprestation. Det gör att man förringar betydelsen av berömmet, godisen. Jag ger alltid min hund en uppgift innan jag ger godis – sitt, ligg, vad som helst – så att de inte får godis för vad de är, utan för vad de gör. Tänk dig själv att du får lön fastän du bara går hemma och drar, varför ska du då anstränga dig? Det blir värdelöst. Då är det roligare om man jobbar, anstränger sig och får en bonus för det. Det gör att man vill prestera mer.

Ge en uppgift

Lena säger att hon vill att hennes hundar ska se henne som en godismaskin, men de ska behöva lista ut hur de ska få godis ur maskinen. Så när du känner att du vill belöna din hund bara för att den är så fin – ge den en uppgift först. Samma sak om hunden kommer med bollen och vill att du kastar iväg den, menar Lena.

– Jag vill vara den som startar och avslutar. Jag tror att det är viktigt att hunden ser mig som en resurs och det blir jag om jag startar och avslutar. Så om hunden kommer med bollen säger jag ’sitt’. Sedan kastar jag.

Då blir det också ett samarbete, vilket båda parter mår bra av.

 

 

Text Yasemin Bayramoglu

Aktuellt