Australian cattledog

”En ras som kan användas till allt”

”En ras som kan användas till allt”

– Australien cattledog är en vakt- och kroppsvallande heeler – den vallar genom att nafsa boskapen i bakhasorna. Det är en riktig allroundras som kan användas till allt och duktig som spårhund exempelvis.

Den som säger detta är Susanne Blomqvist som bor i Finnerödja, hon har haft rasen sedan 1996. Typiskt för en cattledog är att den är reaktionssnabb och mycket lättlärd, något som ibland kan vara på både gott och ont.

Inget för novisen

– Ibland tror de att de är terminatorhundar i den meningen att de är oförstörbara och tar närmaste vägen och inte den smartaste. En cattledog är inte en hund för novisen. Susanne brukar beskriva rasen som en blandning mellan rottweiler och dobermann, en ras med många lager och som passar för en envis ägare som vill träna, kan läsa hund och har snabb reaktionshastighet.

Socialisering viktigt

Något som är viktigt är att de direkt socialiseras med människor och bussiga vuxna hundar av olika raser som man känner väl! De behöver tidigt tränas i att lägga band på sina impulser, bland annat genom hantring.

Snabb inlärningsförmåga

– Det är ingen hund som man står ”och såsar med” i kopplet, saker händer FORT! Det hon uppskattar mest hos australien cattledog är just deras snabba inlärningsförmåga och vaktegenskaperna, samt rasens integritet.

Älskar att gosa

– De lär sig enkelt långa meningar, handtecken och min mimik och älskar att gosa länge med mig och mina kompisar.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Tips för bitiga valpar

I butik nu