EM för draghundar i Falun

Fotograf Björn Flaschen

20-23 februari 2020

EM för draghundar i Falun

Nedräkningen kan börja!… I slutet av februari gör Europas starkaste draghundar upp om medaljerna i Europamästerskapen. Räkna med en kul folkfest i dagarna fyra när omkring 1 500 draghundar och deras förare kommer till start.

-Vi kommer få se 350 olika starter där man tävlar med allt från en hund upp till stora hundspann med 16 hundar, säger Bengt Pontén, tävlingsledare för eventet och medlem i Södra Dalarnas draghundsklubb som tillsammans med Svenska draghundssportförbundet och IFSS arrangerar årets EM på snö, som avgörs vartannat år.

Fotograf Sara Flodin

Både släde och skidor

Tävlingarna utförs både i slädhundsstil – där föraren kör släde efter hunden eller hundarna och i nordisk stil – där föraren åker skidor efter hunden eller hundarna.

De längsta sträckorna som körs är fyra mil. Kortaste är åtta kilometer och där kan hundarna komma upp i topphastigheter på mellan 40 till 45 kilometer i timmen.

Men hundekipagen som når först över mållinjen är inte alltid dagens starkaste ute på själva banan. Får en hund för sig att exempelvis stanna och lätta på trycket mitt under en avgörande spurt sista metern in mot mållinjen, ja då får hundföraren vackert stå kvar där bakom sin hund och vänta. Hunden måste alltid vara före föraren in i mål…

Spännande hundsport

-Det är en av anledningarna varför draghundssporten är så spännande. Att hundar helt enkelt är djur med en egen vilja, säger Bengt Pontén.

De äkta makarna Annika och Pär Jansson i Sågmyra tillhör några av Dalarnas hemmahopp under EM på hemmaplan. Båda tävlar i slädhundsstil och har vunnit flera VM-medaljer, både på barmark och snö. Så sent som i oktober 2019 knep Annika VM-guld i sexspann i barmark. Och förra vintern körde hon hem ett VM-silver på snö.

-Både jag och Pär satsar just nu för fullt inför EM på Lugnet. Men om vi blir uttagna eller inte avgörs först vid en uttagningstävling i Åsarna i slutet av januari, säger Annika Jansson.Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Avslut och nystart

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven