Du har väl hunden försäkrad?
hundar har sällan samma säkerhetstänk som vi. Du har väl din vän försäkrad?

Du har väl hunden försäkrad?

Om du har hund ska du ha en försäkring, det måste ingå i den ekonomiska kalkylen. För tänk att bli ställd inför dilemmat att inte kunna betala för nödvändig veterinärvård, om hunden blir skadad eller sjuk?

Att ha hunden försäkrad bör vara en självklarhet för alla hundägare.Veterinärvård kan bli mycket dyrt och det är inte många av oss som ledigt kan trolla fram 20 000 kronor – eller mer – som en behandling kan gå på om ni har otur. Kan du inte betala är veterinären skyldig att se till att djuret inte lider, vilket faktiskt kan bli så drastiskt att hunden måste avlivas.

Bättre överblick efterfrågas

Trots detta är har runt en fjärdedel av alla hundar i Sverige ingen försäkring. Kostnaden kan givetvis vara en orsak, men kanske beror det också delvis på att många djurägare upplever försäkringsskyddet som begränsat. Över hälften av de som deltog i en undersökning av Konkurrensverket (juli 2018) svarade att de inte fick full ersättning efter att självrisken var betald vid det senaste besöket hos veterinären. I samma rapport föreslår Konkurrensverket att branschen, eller andra intressenter, bygger upp tjänster där priser och villkor på djurförsäkringar kan jämföras. Möjligheten att byta djurförsäkring bör också bli bättre, vilket i sin tur skulle i sin tur leda till ökad konkurrens. Detta välkomnar förstås vi hund- och djurägare och hoppas på att det ska bli lättare att välja rätt i framtiden.

Premien styrs av många faktorer

Men till dess, hur ska du välja? Det är verkligen svårt att jämföra. Kön och ålder på hunden, rasen, var du bor samt hur mycket du vill betala i självrisk är några parametrar som styr hur hög premien blir. Villkoren för vilka behandlingar du kan få ersättning för varierar också, vissa försäkringar betalar exempelvis för magnetröntgen, fysioterapi-rehabilitering och medicin, andra gör det inte. Många bolag har olika paketlösningar: liten, bas, mellan och stor försäkring. Och även om en liten försäkring inte täcker allt, kan den ofta bli räddningen om veterinärkostnaderna skjuter i höjden.

Lättare försäkra valp än senior

De flesta bolag erbjuder valprabatter, mellan 20 och 30 procent, men det gäller att valpen försäkras i tid. Har du flera hundar försäkrade hos samma bolag brukar du också få rabatt. Äldre hundar kan däremot vara svårare att försäkra, liksom det kan finnas förbehåll för vissa raser. Vill du byta försäkringsbolag gäller det också att göra det i rätt tid.

En stor artikel om hundförsäkringar och vad du bör tänka på innan du tecknar försäkring, eller kanske byter försäkringsbolag, hittar du i aktuellt nummer av tidningen Härliga Hund, nr 11/2018. I samma nummer finns också uppgifter om vad olika vanliga behandlingar kan kosta hos veterinären.
Hittar du den inte i butik? 

Här kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden.

Text Susann Gson Engqvist, Foto Getty Images