Djurpsykologi – Unik utbildning i Norden

Djurpsykologi – Unik utbildning i Norden

Hur kan vi öka våra sällskapsdjurs välmående? Varför beter sig hästar, hundar och katter som de gör? Och hur interagerar de med människor? Det är centrala frågor för Linköpings universitets nya utbildning inom djurpsykologi.

Det nya kandidatprogrammet i djurpsykologi vid Linköpings universitet startar hösten 2021 och är det första i sitt slag i Norden.

I utbildningen varvas ämnen som biologi, etologi, djurs kognition och humanpsykologi – allt för att studenterna ska lära sig att tolka djurens signaler men också för att förstå hur djuren tolkar människors signaler. Det rör sig om djur i allmänhet men särskilt våra sällskapsdjur som häst, hund och katt och deras interaktioner.

Akademiska kunskaper saknas

– Antalet sällskapsdjur ökar i samhället. Idag finns det cirka en miljon hundar i Sverige, en halv miljon katter och 350 000 hästar och behovet av att förstå dem är stort. Men samtidigt som sektorn växer och omsätter allt mer saknas ofta akademiska kunskaper om djurs beteende och psyke. Därför startar vi nu det här programmet inom djurpsykologi, säger Per Jensen, professor i etologi, lärare på universitetets biologiprogram och en flitigt anlitad föreläsare för privata aktörer och djurägare.

Samspelet mellan människa och husdjur

– Djurpsykologi är ett ämne som ligger i tiden. Samspelet mellan människa och husdjur är ett forskningsområde som växer stort, säger Lina Roth, docent i etologi och universitetslektor i zoologi.

Sedan tidigare undervisar hon på universitetets populära distanskurser i ämnet.

Programmet som ges på heltid under tre år är tvärvetenskapligt och utformat i samarbete mellan LiU-forskare inom biologi och psykologi.

– Ungefär hälften av kurserna kommer att läsas tillsammans med studenter på biologiprogrammet, en fjärdedel av kurserna är psykologiskt inriktade och samläses med andra studenter och en fjärdedel är helt unika kurser för det här programmet, säger Per Jensen.

– Det kommer också finnas stora valmöjligheter inom programmet där studenterna kan fördjupa sig i exempelvis genetik eller farmakologi, säger Lina Roth.

– Man kan även läsa en kurs i företagsekonomi om man vill satsa på eget företag efter utbildningen och vi arbetar för att studenterna ska kunna göra praktik på exempelvis en djurpark eller en veterinärklinik, säger Per Jensen.

Forskare undervisar

Utbildningen har en stark forskningsförankring och flera av LiU:s framstående forskare inom biologi, etologi och psykologi kommer att undervisa på programmet.

Efter utbildningen kan studenterna arbeta med djur inom tullen, polisen, militären eller andra verksamheter där det finns hund och häst. De kan också arbeta på veterinärkliniker och i djurparker, på länsstyrelser och jordbruksverk eller på ridskolor, hunddagis och katthem. Utbildningen öppnar även upp för ett arbete som egen företagare inom djurpsykologi och djurcoachning.

Ansökan till utbildningen öppnar 15 mars.

Läs mer om programmet:  Linköpings Universitet

Aktuellt