Din hunds beteende är en produkt av dess gener

Din hunds beteende är en produkt av dess gener

Från den fokuserade vallhunden till den ettriga terriern, och alla raser däremellan, så har alla hundar unika och olika beteendeegenskaper.  Nu har forskarna hittat gener som förklarar bland annat vallhundarnas drivkraft.

Genom att analysera DNA-prover från över 200 hundraser har forskare hittat fler av de gener som är associerade med beteenden hos specifika raser. Resultatet finns presenterat i tidskriften Cell i december 2022.

Genetiskt experiment

”Att skapa cirka 350 olika hundraser är kanske det största, mest framgångsrika genetiska experimentet som människor någonsin har gjort”, säger Elaine Ostrander, grundare av Dog Genome Project vid National Human Genome Research Institute. 

Först fanns vargen. Sen avlade människan fram hundar som är bra på att valla, jaga, vakta eller sällskapa. För att hitta de genetiska drivkrafterna som gör hundar bra på olika specifika uppgifter samlade forskarna gendata från över 4 000 renrasiga, blandrashundar, halvvilda hundar, såväl som vilda hundar. 

10 genetiska huvudlinjer 

Redan här kunde forskarna urskilja 10 genetiska huvudlinjer bland hundratals hundraser. Forskarna fann att var och en av dessa linjer motsvarade en specifik kategori av raser som historiskt har använts för olika uppgifter. Till exempel att jaga efter doft kontra syn eller vallning kontra att skydda boskap. Det tyder på att det är samma uppsättningar gener som ligger bakom beteenden bland hundraser lämpade för liknande uppgifter.

”Vi var särskilt intresserade av vallhundar”, säger studiens huvudförfattare, Emily Dutrow, doktor vid National Human Genome Research Institute. ”De uppvisar ett av de mest lättdefinierade rastypiska beteendena som kännetecknas av en instinktiv valladrift i kombination med unika motoriska mönster som flyttar till exempel fårflockar på komplexa sätt.” 

”Eftersom vi behövde dem för att jaga, vi behövde dem för att valla, vi behövde dem för att vakta våra flockar, vi behövde dem för att skydda oss själva,” säger Ostrander, ”har vi valt att få dessa allt mer raffinerade beteenden.” För vallhundar, till exempel, identifierade forskarna en klass av gener som Ostrander säger ”ser ut som om det har varit under ett riktigt starkt urval av människor” för att producera vallaliknande beteende.

Vallhundens gener

Det visar sig att genen EPHA5, som associeras med vallhundar, också associerats med uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet eller ADHD, (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder och ångestliknande beteenden hos andra däggdjur. Dessa fynd kan hjälpa oss att förstå det höga energibehovet hos vallhundar och deras hyperfokus när de får en uppgift.

”Efter 30 års försök att förstå genetiken bakom varför vallhundar vallar, börjar vi äntligen reda ut mysteriet”, säger Ostrander.

Aktuellt