Din hunds bästa jul – en jul utan stress

Din hunds bästa jul – en jul utan stress

tDet är ju vi människor som blir det. Men tänk efter. Visst blir livet helt annorlunda under några dagar. Och det liv vi människor lever påverkar direkt våra hundar.

Så tänk julmiddagen med en massa människor som yr omkring. Inget är som vanligt. Kanske någon har flyttat på en säng (hundens!) bara för att parkera ett träd fyllt av knasiga saker i. Det glittrar överallt, prasslar med papper, fullt av levande ljus. Och barn och vuxna som springer hit och dit i en enda oreda. Dessutom alla dessa smarriga lukter som omger en. Överallt. Hela tiden.

En kan verkligen förstå att julen kan stressa även en liten hund. Så vad kan man göra för att även hunden ska få en fin och stillsam jul. Här följer några råd.

Låt hunden ha sin egen plats

Det allra viktigaste du kan göra är att ge hunden en egen plats i lugn och ro. En plats dit hen kan dra sig undan, lägga sig ner och få vara ifred. Och kanske är det en dum idé att flytta på hundens säng för att ställa julgranen just där. Låt din hund få behålla sin plats. Viktigt! När hunden är där, då ska ingen gå dit och störa. Påminn alla gäster om det. För din hund har en fredad zon.

Behåll vardagens rutiner, i alla fall för hunden

Hundar gillar rutiner. Så försök så långt det går att bibehålla promenadtider, mattider och platsen som är din hunds. Allt detta skapar lugn. Och motsatsen skapar oro för många hundar.

”Hundar är vanedjur och trivs med en god rutin”, säger Jerry Klein, chefsveterinär för The American Kennel Club till CNN. ”Vi vet också att hundar uppfattar sina ägares känslor.”

Det betyder att om du känner stressen från festplanering, är värd för gäster eller ska ut och resa, kommer din hund sannolikt att känna det också. 

Se till att hunden är väl motionerad innan gästerna kommer, och introducera dem långsamt. Inte alla på en gång tipsar Jerry Klein. Men såklart hunden kan få ett extra smarrigt ben att mumsa i sig när alla andra är upptagna med mat eller öppna paket. 

Förbered er

Det bästa är såklart om ni båda kan vänja er vid omställning. Kanske hela familjen ska bort och hunden inte ska följa med. Hur van är vovven att vara själv? Sånt är bra att träna på långt innan. Ett enkelt råd som alltid gäller är att inte överdriva vare sig när man lämnar hemmet, eller när man kommer hem. Det är inget märkvärdigt att gå hemifrån, och det är inget märkvärdigt att komma hem. 

Aktuellt