Det ska du tänka på om ditt djur lider av åskrädsla

Foto Getty Images

Veterinären tipsar: 

Det ska du tänka på om ditt djur lider av åskrädsla

I samband med att meteorologerna rapporterar om åskoväder som drar in över landet får vi in många frågor om ljudkänsliga och rädda husdjur. Här tipsar veterinären om vad du kan göra, både för att förebygga rädslan men också hur du underlättar för ditt åskrädda djur när ovädret har anlänt.  

Åskrädsla är vanligt bland hundar. Det kan visa sig både inför och under ett oväder. Hundar kan bland annat visa sin oro genom att flåsa, skaka, vandra omkring hemma eller bita sönder saker.

– Ibland kan en traumatisk händelse utlösa rädslan för åska hos djur, men ofta finns det ingen känd orsak. En del djur vänjer sig med tiden medan andra istället blir allt mer rädda för varje åskväder som de upplever. Om ditt djur inte är rädd för åskan kan det vara bra att arbeta förebyggande så att det inte utvecklar en rädsla. Du kan till exempel stänga dörrar och fönster, spela musik eller ge djuret något att tugga på så den håller sig sysselsatt. Det är också viktigt att du själv håller dig lugn, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Att tänka på om ditt djur är rädd för åskan

 

  1.  Minska ljudet av åskan genom att stänga fönster och dörrar. Ett annat tips är att sätta på musik för att blockera ljudet från ovädret. Dra även för gardinerna om ditt djur är rädd för blixtarna. Undvik också att själv ropa till varje gång du ser en blixt eller hör en åsksmäll.
  2. Skapa en plats i hemmet där djuret känner sig tryggt. Det kan exempelvis vara ett hörn med en korg och filtar. Undvik att lämna djuret ensam hemma om det finns risk för åska.
  3. Distrahera med lek. Vissa hundar och katter kan distraheras med hjälp av en aktiveringsleksak med mat i eller ett tuggben.
  4. Allra bäst är att förebygga rädslan. Detta går delvis att göra under djurets så kallade socialiseringsperiod när de är unga. Under socialiseringsperioden lär sig valpen vad de kan förvänta av världen. Om de inte stöter på höga ljud under perioden löper en större risk att drabbas av rädsla för just detta.
  5. Försök att undvika att djuret blir skrämt under åskovädret, det minskar risken att den blir rädd nästa gång.
Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret