”Det finns inga farliga raser”

”Det finns inga farliga raser”
Farliga hundraser diskuteras ständigt. Men finns de? Nej, inte om man ska tro norska forskaren Ane Møller Gabrielsen vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU). Hon menar att allt handlar om rätt träning.
Läs mer: Erika vill få bort pitbullens dåliga stämpel

Är det rätt att förbjuda vissa raser? I Norge har man förbjudit sex: pitbull, amstaff, fila brasilero, tosa inu, dogo argentinio och tjeckoslovakisk varghund. Helt fel, menar Ane Møller Gabrielsen med motiveringen att skillnaderna mellan olika raser är så små att det behövs ett fullständigt familjeträd, ID-chip och registrering för att verkligen kunna fastställa rasen. Här får hon stöd från Norska kennelklubben bland annat.

Huruvida en hund är farlig eller inte beror enligt Ane i stället på hur man behandlar hunden och hur man tränar den. Hur det ska gå till finns det olika åsikter om, också. Själv är Ane en ivrig förespråkare för klickerträning och positiv uppmuntran.
Vad tror du? Tror du att det finns farliga raser? Eller är det hundägarens hantering vi ska fokusera på i stället? Diskutera nedan.

Läs mer om muskelhundar:
Uppfödare: Rätt ägare är viktigaste
Amstaffvalpar offer för cynisk avel
Pitbull räddade husse vid hjärtinfartkt
Se bästa vännernas hjärtskärande farväl

 

Aktuellt