”Det är en ras som älskar människor och andra hundar”

”Det är en ras som älskar människor och andra hundar”

En bearded collie är en fantastisk kompis för den som vill ha ett aktivt hundliv. Rasen är otroligt glad och positiv och älskar i princip allt och alla. Inte att undra på att den har blivit en mycket populär familjehund. Härliga Hund har pratat med Ingvor Haglund, valphänvisare inom Specialklubben för bearded collie.

Familjen Haglund har haft bearded collies i 25 år. Just nu har familjen två hundar av rasen och det är Astrid, nio år och Astrids dotter Esther, fem år.

Passar perfekt

– Bearded collien är en hund som älskar att få springa i skog och mark och passar oss perfekt. Jag tränar spår, rallylydnad och nosework med dem och båda ställs ut. Ä ven om man har ett aktivt liv med träning så har de lätt att koppla av och bara få vara ”soffhund” ibland, säger Ingvor om rasen.

Gillar träning

– Astrids motivation är inte alltid på topp, men när det gäller träning så tänder hon till, Esther däremot har mer motor i sig.

Pälsvård är avkoppling

– Som beardisägare bör man vara beredd på en hel del pälsvård, men lär man den att hanteras med borsten är det inga problem. Jag ägnar cirka två timmar i veckan åt pälsvård. Jag ser det som avkoppling att gå igenom mina hundars päls och samtidigt en mysstund.

Älskar människor

Ingvor beskriver bearded collie som en ras som älskar människor och andra hundar. En beardis är också påhittig och kan ibland ta egna beslut, vilket inte alltid är önskvärt. Men är man beredd på ett aktivt liv och pälsvård så är beardisen en perfekt familjehund.

Glada och positiva

– Det jag uppskattar med våra hundar är just att de är glada och positiva. De drar in en hel del grus och pinnar som fastnar i pälsen, så man får inte vara pedant. Däremot fäller de inte som andra hundraser.

Foto Getty Images

 

 

Aktuellt