Dessa hundar ska bli frimärke

Dessa hundar ska bli frimärke

Nu har vinnarna utsetts i PostNords tävling som arrangerades tillsammans med Svenska Kennelklubben. Här presenterar vi vinnarhundarna, alltså de hundar som kommer att bli avporträtterade på frimärken.

Foto Jenny Jurnelius

Det var många som ville att just deras hund skulle få pryda höstens nya frimärken med temat hund. Totalt har 30 700 stolta hundägare från hela landet skickat in sina bidrag. Efter juryns arbete har nu sex hundar valts ut för att agera frimärksmodell.

– Det har varit en otrolig respons, med många fina motiveringar som visar hur viktig och betydelsefull hunden är i många svenska familjer. Det har varit en utmaning att gå igenom alla bidrag och fina, välskrivna historier. Slutligen lyckades vi välja ut sex fantastiskt härliga hundar. Jag vill passa på att gratulera alla vinnare, från Varekil i Bohuslän och hela vägen upp till Arvidsjaur, säger Kristina Olofsdotter, chef för Frimärken, PostNord.

Alla typer av hundar representerade

En av de lyckliga hundägarna är Anna Jensen från Linköping och hennes nyss fyllda åttaåring, golden retrievern Woody. Döpt efter sheriffen i Toy Story.

– Det känns jättestort att PostNord, Svenska Kennelklubben och frimärksrådet har valt ut Woody. Vi har tagit väldigt mycket kort på Woody genom åren och när min dotter startade Instagramkontot @woodielicious har han blivit lite av en kändis. Genom Instagram har han även fått vänner över hela världen och kommer nu att bli en ännu starkare ambassadör för Sverige och den svenska naturen, säger matte Anna Jensen.

Tävlingens jury bestod av PostNords Frimärksråd och representanter från Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksorganisation, som utifrån bilder och motiveringar valde ut vinnarna.

– Det som är extra roligt för oss som rikstäckande organisation är att vi verkligen ser en stor variation bland bidragen. Här finns alla typer av hundar representerade, från norr till söder. Redan från start märkte vi ett otroligt stort intresse för att nominera sin älskade familjemedlem, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

De vinnande hundarna och juryns motivering: 

Västgötaspets, Athos och Fanny från Västkusten 
Athos och Fanny utstrålar både energi och livlighet. Två mångsidiga hundar som roar sin omgivning och tillhör en av Sveriges nationalraser, känd sedan vikingatiden. Valet blev på ”två stora hundar i litet format”.

Bichon havanais, Håkan, Enköping
Håkans vaksamma uppsyn charmade samtliga jurymedlemmar. En liten och udda ras som både är tillgiven, lekfull och något av en clown. Trots sin lilla storlek har han alltid stor koll på sin omgivning.

Blandras, working kelpie/border collie, Ailo, Arvidsjaur 
Ailo är en blandning av working kelpie och border collie vilket gör honom till en lämplig arbetande hund inom rennäringen. Ailo arbetar 365 dagar om året oavsett väder och vind. Juryn ser Ailo som en uppgraderad version av dåtidens gårdshund ”Karo”.

Golden retriever Woody, Linköping
Woody utstrålar rasens så typiska trygghet i hans vänliga och tillitsfulla uttryck. En vacker hund som representerar en av världens populäraste hundraser. Juryn förstår att Woody är en självklar apportör när dagens post levereras.

Whippet, Olsson i Stockholm 
Olsson är en graciös, vänlig och sportig whippet i elegant förpackning. Olsson är en försynt och tystlåten herre med smak för det goda i livet. En av landets många ”kontorshundar”.

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?