Den viktiga visiteringen

Den viktiga visiteringen

Att regelbundet känna igenom och se över hunden exteriört gör att du snabbare upptäcker eventuella förändringar. Så här går du igenom hunden från nos till svanstipp.

För många hundägare blir en ”snabbvisitation” av hunden en naturlig, nästan automatisk avslutning på kvällen. Samtidigt som man klappar om hunden och kelar med den innan läggdags, känner man igenom hela kroppen. Man passar kanske på att titta lite i öron och ögon, inspekterar tassarna, klorna och får ett hum om andedräkten vid godnattpussen. En mer omfattande visitering av hunden, från nos till svanstipp, bör du göra åtminstone en gång i veckan. Då har du chans att snabbt upptäcka skador, sjukdomstillstånd, knölar eller andra förändringar, och kan åtgärda, behandla eller söka vård i god tid.

NOSEN

Kontrollera att den ser frisk ut och inte rinner överdrivet. Oftast är nosen fuktig, men den kan vara torr om det är varmt ute eller hunden nyss vaknat, utan att det är några problem. En hund som nyser mycket kan ha noskvalster, de går inte att se, kontakta veterinär.

MUN OCH TÄNDER

Dofta på andedräkten, känns den fräsch? Titta så ingen tand är trasig eller så att det inte har kilats fast något mellan dem. Håll också koll på eventuell tandsten. Tandköttet ska vara rosa, mörkröd tandköttskant kan vara tecken på inflammation.

ÖGON

Friska ögon är klara, utan rinningar eller rodnad. Vissa raser har rödare ögonvita och ögonkanter naturligt och lite ”morgongrus” i ögonvrån är helt ok så länge det inte är gult och varigt.

ÖRON

Det ska inte lukta illa från öronen. Lite vax är sällan någon fara, men där ska inte finnas några torra skorpor, det kan vara tecken på öronskabb.

KLORNA

Är klorna lagom långa eller behöver de klippas? Kontrollera också så att inge klo är sprucken eller skadad vid fästet. Glöm inte sporrarna.

MUSKLER OCH HELKROPP

Ställ hunden upp så att du kan känna på båda sidorna samtidigt, då märker du lättare om det finns skillnader eller om hunden är ojämnt musklad. Börja framifrån och gå bakåt. Passa på att ta en titt på hur den står, står den lika mycket på alla tassar? Är hunden vid lagom hull, kan du känna revbenen tydligt? Kolla också att svansen är hel. Ett tips är att göra något som gör hunden glad, då ser du att den kan vifta ordentligt.

TASSARNA

Se så att trampdynorna är hela, känns spänstiga och är utan sprickor. Smörj med tassalva om de känns torra och ge extra fett i maten. Är håret mellan tassarna rödfärgat kan hunden ha svamp.

MAGE OCH BRÖST

Känn efter eventuella förändringar och att magen är mjuk och inte verkar öm. Kontrollera tikens bröstvårtor där juvertumörer kan uppstå, de känns som små knölar i huden.

KÖNSDELAR

Har du en tik som löper ”tyst” det vill säga med mycket lite blod, kan du istället se hur det ligger till beroende på hur svullen hon är. Det ska aldrig lukta illa från vare sig vulva eller penis, däremot kan det lukta ammoniak om kiss fastnat i pälsen, klipp gärna ned om hunden inte kan hålla sig ren själv. Variga flytningar från penis kan vara förhuds-katarr, vilket är vanligt, och ska behandlas. Flytningar utanför löpet på tiken kan vara tecken på livmoderinflammation och ska omgående undersökas av veterinär.

ANUS

Har hunden mycket päls kan det fastna avföring bak, klipp ned pälsen runt anus så blir det lättare att hålla rent. Kontrollera att området är rent och att där inte finns några sår, utslag eller tecken på mask. Hundar som äter mycket gräs kan ibland få grässtrån som fastnar. Dra ut dem försiktigt så det inte gör ont, grässtrån kan vara vassa. Analsäckarna, som sitter på varsin sida av anus kan bli infekterade och svullna vilket ofta kliar och gör ont. Då kan de behöva tömmas av veterinär.

HUD OCH PÄLS

Kolla igenom efter ohyra. Pälsen ska vara blank och utan tovor. Är hunden smutsig ska den badas/duschas. Behöver den schamponeras använd hundschampo, inte schampo för människor. Torr, mjällig eller överdrivet fet hud beror ofta på obalans i fodret.

SJÄLEN

Under visiteringen så är det fint att prata lugnt och ge en extra smekning. Hunden tar tacksamt emot en extra dos kärlek.

 

TEXT Susann Gson Engqvist

BILDER Pixabay