Den krävande unghunden
Bild Getty Images

Den krävande unghunden

Plötsligt börjar din annars så trevliga ”valp” att skälla ut moster Inga som kommer på besök. Du kanske får uppleva ensamma stunder i skogen eftersom din hund väljer att ta allt större svängar själv… Din valp har nu blivit sex till sju månader och börjar räknas som unghund.

Unghundstiden är speciell – och det ska man som hundägare ta i beaktan! Under den här tiden kommer du som ägare att utmanas på många sätt – det är en tid som är både lärorik och i många fall kräver att du som ägare skaffar dig kunskap.

Hormoner som spökar

Från cirka sex månaders ålder börjar din hund påverkas av hormoner, den närmar sig könsmognad. Tidpunkten för när tiken börjar löpa och hanhunden plötsligt visar ett stort intresse för det motsatta könet varierar från hund till hund. Generellt sätt blir individer av små raser könsmogna tidigare än individer av stora raser.

Det är mycket vanligt att den här perioden påverkar hundens beteende och många av oss hundägare upplever att vi inte känner igen vår hund. Den kan bli allt mer krävande, kanske börjar vakta och skälla hemma, börjar utmana rangordningen i familjen, blir mer dominant mot andra hundar och dina barn kanske inte längre kan gå ut med hunden. Den beter sig som en tonåring. Det stämmer ju faktiskt, din hund är i de jobbiga tonåren med hormoner som spökar.

Ta hjälp av experter

Jag möter många ägare som är bekymrade och lite uppgivna över sina unghundar. Det är alltid lika skönt för hundägaren att få höra att de beteenden som nu visar sig är fullt normala. Det mentala hos hunden utvecklas mycket under den här tiden och det är därför viktigt att som ägare vara observant på detta. En hund som exempelvis får hållas med olater och oacceptabelt beteende kan bli helt oregerlig och faktiskt till slut farlig för sin omgivning.

Mognaden är individuell för alla hundar, men ett gott råd är att i detta skede av hundens liv ta hjälp av de som är experter på hundens beteende och utveckling. I synnerhet om du upplever hundens ändrade beteende som ett problem. Idag finns en uppsjö av olika brukshundklubbar och privata aktörer som håller kurser passande hundens alla åldrar och utvecklingsfaser. Instruktörerna kan ofta ge tips om att se möjligheter i stället för problem. Och här får du utöver hjälp med hur du bäst hanterar din hund och dess beteenden även en gemenskap med andra hundägare. Kanske är ni fler som håller på att få gråa hår över era unghundar?

Ge inte upp

Det viktiga under unghundstiden är att inte ge upp. Du och din hund ska växa och utvecklas tillsammans – inte var och en åt varsitt håll. Den här perioden är en del av utvecklingen och när den är över så ser du förhoppningsvis på din hund och kan inte minnas de där dagarna då du helst ville börja samla frimärken istället för att träna lydnad.

Under unghundstiden är fysisk aktivitet mycket viktigt för alla raser. Hunden måste successivt vänjas vid det liv den sedan ska leva fram till sin pension. Jag tror att man som hundägare många gånger är rädd för att motionera hunden under uppväxten av rädsla för att dess kropp inte ska utvecklas normalt, eller kanske i värsta fall ta skada. De allra yngsta valparna ska förstås inte motioneras i någon större utsträckning utan ska tillåtas att upptäckta världen i sin egen takt. Unghunden däremot behöver motion! Den kan utan tvekan följa med dig på dina långpromenader och vill du att hunden ska bli din kompis på joggingrundorna så börjar ni att träna tillsammans nu. Öka på längden på era turer successivt. En människa som ska springa maraton startar ju inte med rundor som är tre mil långa!

Bra mat och mental stimulans

Utöver den fysiska aktiviteten så behöver din unghund mental stimulans. Du kommer att märka att arbete med hjärnan tröttar ut hunden lika effektivt som kroppsligt arbete. Och kanske får du då en liten stunds avkoppling från din busiga kompis.

Bra mat är en förutsättning för att en unghund ska må bra. Så länge hunden växer så bör den äta ett foder anpassat för växande hundar. Det är faktiskt ganska vanligt att unghundar plötsligt tappar aptiten. De kan vissa dagar hoppa över flera måltider och det finns hundar som matvägrar flera dagar i sträck. Det kan stressa vilken ägare som helst! Som regel svälter hundar inte sig själva till döds, så oftast finns ingen anledning till oro. Så länge hunden är vid gott allmäntillstånd och verkar frisk i övrigt är det helt sonika bara att vänta.

Man ska helst undvika att i panik börja toppa maten med godis. Det resulterar oftast i att hunden lär sig att den får godis om den inte äter sin vanliga mat. Att sätta press på hunden är heller ingen bra idé. Om hunden verkar sjuk på något sätt är det dock viktigt att ta aptitlösheten på allvar. Kontakta din veterinär om du känner dig orolig.

Kolla upp tandhälsan

Under denna period i hundens liv ömsar den tänder, det vill säga tappar sina mjölktänder och får sina permanenta tänder. Oftast sker detta helt utan problem för hunden och du kanske inte märker mer än att du hittar en liten mjölktand på golvet hemma. Luktar hunden illa ur munnen kan det bero på problem som uppkommit i samband med tandlossningen.

Hos hundar av dvärghundsras är det relativt vanligt att mjölktänderna inte lossnar som de ska. Hunden kan då få problem med att de permanenta tänderna inte bryter fram som de ska eller hamnar i fel position och hundens bett blir påverkat. Mjölktänder som inte lossnar i tid kan behöva tas bort av veterinär. Inspektera din hunds mun regelbundet för att upptäcka eventuella problem. Då får den dessutom värdefull hanteringsträning som kommer att underlätta för er båda genom hundens liv.

Följ vaccinationsprogrammet

Traditionellt i Sverige vaccineras hundar tre gånger under sitt första år – hos uppfödaren innan leverans, vid cirka 13 veckors ålder och i samband med ettårsdagen. Enligt internationell expertis kan den vaccination som traditionellt sett ges vid ett års ålder ges betydligt tidigare, redan från sex månaders ålder. Detta för att en del hundar inte reagerar tillfredsställande på det vaccin som ges i valptiden och då riskerar att inte vara tillräckligt skyddad innan ettårssprutan.

Om du ska ta med din hund på kurs eller tävling är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller för att få delta. En del arrangörer godkänner inte deltagande om hunden är vaccinerad tidigare än tio till tolv månaders ålder. Det vaccin vi använder i Sverige är ett kombinationsvaccin mot parvo, valpsjuka och smittsam leverinflammation, med möjligt tillägg av kennelhosta. Det är viktigt att vi följer de vaccinationsrekommendationer som finns för våra hundar, livet ut. För det är tack vare vårt noggranna vaccinationsprogram som vi så sällan ser stora sjukdomsutbrott hos svenska hundar.

Sandra Douglas ( fd Göransson)

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 14 år och är specialist på hund och katt.Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se