Därför vickar hunden på huvudet när du talar med den

Därför vickar hunden på huvudet när du talar med den

Forskare har nu upptäckt anledningen till att hundar lutar huvudet åt sidan när man pratar med dem.

I en studie publicerad i slutet av oktober berättade ungerska forskare att den charmiga vanan indikerar att din hund lyssnar uppmärksamt på dig.

Uppmärksamheten ökar

Det innebär att hundens sätt att vicka på huvudet, även om den närmast ser lite frågande ut, faktiskt är ett tecken på ökad uppmärksamhet.

Teamet genomförde en serie experiment som involverade 40 hundar där deras ägare hade i uppgift att lära dem namnen på nya leksaker.

Särskilt analyserade de förekomsten av huvudlutningar när hundens ägare bad om att hunden skulle hämta en specifik leksak.

Skillnad mellan raser

Forskarna spekulerade i att vissa hundraser som är bättre på att lära sig namnen på föremål – som border collies – skulle luta sina huvuden mer.

Detta visade sig stämma. Så kallade ”begåvade elever” lutade huvudet 43 procent av tiden under uppgiften. Andra hundar utförde gesten 2 procent av tiden.

Enligt forskarna, från Eotvos Lorand University i Budapest, är detta bevis på att huvudlutning är något som hjälper hundar att komma ihåg och förstå information.

Att luta huvudet är helt enkelt en beteendemässig egenhet som indikerar att de är uppmärksamma och alerta på din röst, eller vad forskare kallar ”framträdande hörselstimuli.”

Källa: New York Post

Aktuellt