Därför känner hundägare sig mer älskade än kattägare

Därför känner hundägare sig mer älskade än kattägare

När Arken Zoo i dagarna presenterade sin årliga undersökning där man tar tempen på svenska husdjur och husdjursägare visade det sig bland annat att hundägare upplever sig vara mer älskade av sin hund än kattägare av sin katt.

I den nya årliga undersökningen ”Svenskarna och husdjuren” undersöker Arken Zoo hund- och kattägares vanor och inställningar gällande bland annat köpet av hund/katt, foder och utrustning och relationen med husdjuret.

Hundar bättre på att visa kärlek

Av undersökningen framgår att svenska djurägare blir lyckligare av att umgås med sina djur. Att ha husdjur kan alltså vara ett bra sätt att må bättre i pandemitider. Hela 96 procent av hundägare säger att det blir lyckligare av sin hund, bland kvinnor mellan 18–49 år är den siffran 100 procent. För kattägare är siffran något lägre då 92 procent säger sig bli lyckligare av sin katt. En annan slutsats från undersökningen är att hundar verkar vara bättre på att visa sin kärlek. Hela 93 procent av hundägarna känner sig älskade av sin hund, medan 79 % av kattägarna känner sig älskade av sin katt.

– Husdjur är inte enbart de bästa lyckopillren utan de fyller en viktig funktion som emotionellt stöd. Men man får inte glömma hur vardagen kommer se ut efter pandemin, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Hur blir det efter pandemin?

Pandemin har medfört ett ökat intresse för husdjur. Det beror till stor del på att många svenskar jobbat hemifrån och därför har mer tid att ta hand om ett husdjur. Det är därför viktigt att planera för hur hunden ska tas om hand när man återvänder till sin arbetsplats. Samtidigt svarar 31 procent att man inte planerat något. Detta eftersom man tycker att hunden (hundarna) klarar sig hemma ensam under den tid man är på jobbet. 5 procent har inte funderat eller bokat något.

– Innan man skaffar ett husdjur borde man ställa sig frågan om man verkligen kommer klara av det enorma åtagandet de ofta innebär under lång tid. Både för sig själv men framförallt för husdjuret. När vardagen återgår till det normala riskerar flera husdjur att fara illa, säger Sarah Frelin Ekvall.

Försäkring viktigt

Att ha en försäkring är viktigt för att på bästa sätt kunna skydda våra fyrbenta kamrater om olyckan är framme.  Av undersökningen framgår att nästan samtliga (94 procent) hundägare har minst en av sina hundar försäkrade.

En krävande kompis

Att skaffa husdjur innebär inte bara en investeringskostnad vid köpet. Mer än hälften (53 procent) av svenska hundägare spenderar mer än 300 kr per månad på hundmat. Förutom på foder spenderar var tredje hundägare främst pengar på nödvändigheter som bajspåsar och koppel. Trots att vi numera handlar mycket online, föredrar över hälften av landets hundägare (59 procent) –  fortfarande att köpa foder i en fysisk butik.

– Ett husdjur behöver kosta. Vi människor tänker så mycket på vad vi stoppar i oss medan många kan tänka sig ge sina hundar och katter dålig och ohälsosam kost. Husdjuret, precis som andra familjemedlemmar, behöver kvalitativ mat och rätt saker för att må bra, säger Sarah Frelin Ekvall.

Många köper av oregistrerade hunduppfödare

För att en hund ska få en så bra start på livet som möjligt bör man lägga sig vinn om att köpa från en ansvarfull och pålitlig uppfödare.  Hela 36 procent har trots detta inte gått via en registrerad uppfödare när de köpt sin hund.

– Om man inte köper sin hund via en registrerad uppfödare är risken stor att hunden är en smuggelhund och kan komma från en så kallad valpfabrik. Valpfabrikers huvudsakliga syfte är att tjäna pengar. Djuren hålls instängda under grymma förhållanden och sjukdomar är vanligt förekommande. Därför är det viktigt att göra noggranna efterforskningar inför ett valpköp, för djurens skull, säger Sarah Frelin Ekvall.

Andra intressanta resultat från undersökningen:

  •  Nio av tio hundägare bryr sig mycket om vad hundmaten innehåller (91 procent).
  •  Tre av fyra hundägare har en hund i hemmet (75 procent) och 20 procent har 2 hundar.
  •  Sju av tio hundägare (69 procent) anser att det bästa med att ha hund är att de får dem att leva en mer aktiv livsstil.

 

Källa: Arken Zoo.

 

Aktuellt