Därför är hundar bättre än katter

Därför är hundar bättre än katter

Med risk för att klösa igång hela katt-Sverige. Men ändå … Hundar har ju en del som inte katter har. Här är nio anledningar att välja en hund.

Det finns skäl till att vi människor levt med hundar i mer än 18 000 år. De ger helt enkelt oss människor något som är svårt att ersätta på annat sätt.

 

Sleeping Brown dog

1. Hundar får oss att skratta

Ett sätt att lägga huvudet på sned. En blick. Eller när hunden pockar och pockar på din uppmärksamhet för att få dig att förstå att det är dags att leka. Tja, det räcker med att sova! Det finns en ziljon sätt för en hund att få oss att skratta. Bara genom att vara sig själv.

LOJAL

2. Hundar är lojala

Har du väl vunnit en hunds tillit så lämnar den dig inte i första taget. Hundarnas flockbeteende sitter nedärvt sedan vargdagarna. Är du min flock? Bra, då stannar jag!

MOTION

3. Hundar håller igång oss

Det går inte att vara någon fullödig soffpotatis när man är hundägare. Speciellt tydligt blir det när man kikat på äldres hälsa. Äldre hundägare rör på sig betydligt me vän äldre utan hund.

SOCIALT

4. Hundar gör oss sociala

Det här kräver egentligen ingen förklaring. Har du varit på hundpromenader så vet du. Det finns inget bättre sätt att få kontakt med andra människor än att gå ut med sin hund.

FRISKA

5. Hundar håller oss friska

Det finns otaliga studier som pekar på hundars positiva effekt på vår hälsa. Patienter med högt blodtryck har sett förbättringar sedan de skaffat hund är bara en. Barn som växer upp i familjer med hund löper lägre risk att utveckla pälsallergi och eksem visar en studie vid University of Wisconsin-Madison.

6. Hundar räddar liv

Hundar har fantastiskt utvecklade sinnen som vi vet. Vi har hört mängder med historier genom åren om hundar som förstått att någon i familjen blivit akut sjuk och gör allt i sin makt för att se till att andra människor förstår det och kallar på hjälp. Tränade hundar kan till och med reagera innan en person blir akut sjuk. Men hundar har en annan egenhet också – i blodet. En del hundar har en blodtyp som funkar även för att rädda liv på … katter!

Woman with cute dog

7. Hundar ger oss mening i livet

Människor som inte känner något slags känsla av sammanhang kan utveckla depressioner. Men många hundägare känner sig mer nöjda med sitt sociala och emotionella liv än andra.

8. Hundar ger oss självförtroende

I en studie lät man deltagarna få leva med en hund i tio månader. Efter det jämförde man hur man kände sig efteråt jämfört med hur man kände sig utan hund. Resultatet? Deltagarna visade på bättre självkänsla, bättre träningsvanor och mindre rädsla för att utsättas för brott.

9. Hundar gör oss gladare

När vi kramar våra hundar – ja, bara genom att titta dem i ögonen faktiskt – frisätts må-bra-hormonet oxytocin. Det skapar lugn och ökar vår känsla av välmående. Och inte bara hos dig utan även hos hunden. Delad glädje är dubbel glädje!

Här är mer rolig läsning för dig:

LÄS OCKSÅ: Så vet du att du är besatt av din hund

Vem är du för din hund – mamma eller matte?

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven