Cesky terrier

Bild Getty Images

Månadens ras

Cesky terrier

Cesky terriern är en lågbent hund med rektangulär, välbyggd och muskulös kropp. Intrycket ska vara en liten, rörlig hund med mjuka linjer. Ceskyn är en mjukis både på in – och utsidan.

Pälsen är lång och glansig och öronen små och hängande. Hunden fäller inte sin päls, den borstas och klipps. Färgen varierar vanligen mellan mörkt grafitgrå till ljust silvergrå (de föds svarta). Det finns även ljust gråbruna hundar (föds bruna) men de är än så länge ganska ovanliga i Sverige. Mankhöjden är 27–32 cm. Vikten är 6–11 kg.

Rasen härstammar från Tjeckien och är resultatet av en korsning mellan sealyhamterrier och skotsk terrier. En man vid namn Frantisek Horak började med denna korsningsavel 1949 i akt och mening att skapa en lätt byggd jaktterrier med lättskött päls och lätt kynne. Resultatet blev en utmärkt, lättlärd och lugn sällskapshund med varierande jaktdrift och ovanligt milt temperament för att vara en terrier. Rasen erkändes av FCI redan 1963. Den nuvarande standarden för rasen i Sverige gäller från 1998.

För vilken typ av ägare passar cesky terrier?

Cesky terriern passar utmärkt för aktiva, sociala människor. Det är en aktiv hund som ändå är mycket hemkär. Den trivs ofta utmärkt med andra djur och i sällskap och tyr sig mest till familjen. Ceskyn är ofta reserverad mot främlingar en kort stund men lär sig snabbt vilka som ingår i familjens umgänge. Detta är dock ofta en fråga om personlighet och det finns många ceskys som är påfallande frimodiga och älskar barn.

Vem ska inte köpa en cesky terrier?

Cesky terriern är ingen lämplig ras för den som vill ha en hund med när man cyklar eller springer längre sträckor. Det är ingen lämplig motionsform. Rasen har en utpräglad flockkänsla och passar inte att vara mycket ensam. Det är en relativt försiktig och mycket lyhörd ras som behöver en mjuk uppfostran utan hårda ord och bannor.

Vill du veta ännu mer om cesky terrier? Läs det senaste numret av Härliga Hund.

Vill du börja prenumerera?

Läs om våra prenumerationer här

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att ge sin hund livskvalitet är äkta kärlek

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…