Borde hundskatt återinföras?

Så här kunde ett hundskattemärke se ut, olika färg olika år. Foto Wikimedia.

Tyck till!

Borde hundskatt återinföras?

Det är idag över 20 år sedan hundskatt togs bort i Sverige, den som Hasse ”Kvinnaböske” sjunger om att den är betald i sin låt ”Får man ta hunden med sig in i himlen”. Tycker du att den borde återinföras, kanske för att användas till något hundar eller hundägare behöver? 

Skatt på alla hundar över tre månader

Hundskatt var en kommunal skatt på cirka 100-200 kronor/år som alla som hade en hund över tre månader skulle betala mellan åren 1923 och 1996. Som bevis på att skatten var betald fick hundägaren ett märke att sätta på halsbandet. En del hundar var skattebefriade som exempelvis renvallarhundar och hundar som arbetade inom försvarsmakten, räddningstjänsten, polisväsendet eller tullverket eller som ledarhundar.

Inte öronmärkta

Skattepengarna var inte öronmärkta för att på något sätt ge något tillbaka till hundägarna, som exempelvis rastgårdar eller hundlatriner, utan det var fritt för kommunerna att använda som de ville.  Ibland till gagn för hundar och hundägare, ibland bara som ett allmänt tillskott i kommunkassan. Som ett exempel inbringade hundskatt 59 miljoner till de kommunala kassorna 1993.

Hundskatten togs som sagt bort 1996 i Sverige, men i vårt grannland Finland var den kvar ända till 2018 och i exempelvis Tyskland behöver hundägare betala skatt för sina fyrfota vänner.

Hundskatt tillbaka till hundarna?

Vad tror du? Vore det bra att inför hundskatt igen – om pengarna gick tillbaka till hundarna/hundägarna? Om pengarna till exempel kunde gå till att skaffa fler rastgårdar, latriner, kanske personal som städar trottoarerna, forskning och sjukvård till gagn för hunden, hjälp till hundar i nöd, utbildning av hundägare … Diskutera på vår Facebooksida.

https://www.facebook.com/Harligahund/

 ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Kropp och själ hänger samman – även hos hunden

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…