Quilly gör sig förstådd genom att markera med sin tass på en knappbräda på de ord hon vill få gehör för. Matte Eve berättar hur.
Historien om Quilly börjar så här. Hon hittades under en veranda i West Virginia med sin mamma och sina syskon år 2019. När hon var tre månader adopterades hon av Gustav Ohrstrom och Eve Maxson. De bor i Philadelphia i USA. Quilly är en blandras med rottweiler och treeing walker coonhound som de dominerande raserna, men hon är egentligen en blandning av många olika raser.
”När Quilly var valp såg jag videor på hundar som använde en knappbräda för att prata på Instagram”, säger Eve. ”Men då trodde jag faktiskt inte att hundarna förstod knapparna. Förra sommaren såg jag fler videor av hundar som använde knapparna och det övertygade mig om att göra mer forskning. Jag läste boken ”How Stella learned to talk” av Christina Hunger och blev inspirerad att prova. Jag tror dock inte att det är vanligt i USA, jag känner inte till några andra hundar som har knapparna.”
Introducera knapparna
Så här lärde Eve och Gustav Quilly hur hon kunde använda knappbrädan för att bli förstådd. Först lär du hunden orden om saker du gör regelbundet. Eller ord du tror att hon skulle vilja kunna säga själv. Därefter introducerar man knapparna. Gustav och Eve började med promenad, lek och allt klart. Förutom att de pratar med henne med dessa ord visar de knappanvändningen åt henne. Till exempel, när de tar Quilly på en promenad säger de: ”Quilly, låt oss gå på promenad”. Sedan visar de henne genom att också trycka på knappen för promenad.
”När hon började att förstå att när vi trycker på en knapp händer det något så blev hon nyfiken på knapparna”, berättar Eve. ”Med viss uppmuntran (verbal, inte fysisk) började hon att trycka på knapparna med egen tass. Närhelst hon trycker på en knapp, även om du tror att hon menade att trycka på en annan knapp, slutför du åtgärden för knappen hon faktiskt tryckte på. Detta lär henne att skilja innebörden mellan knapparna.”

Quilly kan 12 ord
Hittills har Quilly lärt sig 12 ord: mamma, pappa, Quilly, lek, hjälp, hundmat, hundpark, ute, gå (promenad), ja, nej, och allt är klart.
Visst finns det några roliga historier, som visar att hela proceduren inte är enkel, och att hundar vet vad de vill. Quilly är extremt matinriktad och när det började mörkna tidigare på kvällen ville hon gärna äta lite tidigare, redan klockan fyra istället för klockan sex som vanligt. När hon ber om sin middag för tidigt svarar Eve genom att säga till henne, både verbalt och med knapparna ”Nej, ingen hundmat.” Då ser hon på Eve med förväntansfulla ögon och väntar sen en minut eller två innan hon gick fram till sin knappbräda för att argumentera med mig genom att trycka på ja berättar Eve och skrattar.
Hjälp kommunicerade Quilly
”En annan rolig situation inträffade kort efter att vi introducerade hjälpknappen”, säger Eve.”Vanligtvis använder vi ordet ”hjälp” när hon behövde hjälp med att få en boll som satt fast under soffan eller bordet. Men Ouilly använder orden utanför det sammanhang vi vanligtvis använder det. För att den här historien ska vara meningsfull är det viktigt att veta att Quilly starkt föredrar mamma framför pappa.
”Vid den här tiden var jag (mamma) inte hemma”, berättar Eve. ”Så när pappa (Gustav) kom hem hälsade Quilly på honom en stund. Men sedan gick hon fram till sin tavla och tryckte på ”hjälp hjälp pappa mamma”. Vi är ganska säkra på att hon bad pappa hjälpa till att hitta eller ta tillbaka mamma. Hon frågar även om var den andra föräldern är om den inte är hemma.”
Använder knapparna varje dag
Quilly använder sin tavla för att kommunicera sina önskningar och åsikter flera gånger om dagen. Och Gustav och Eve använder den också regelbundet för att kommunicera med henne. Men eftersom hon redan vet hur man använder alla sina knappar exakt räcker det för Eve och Gustav att bara kommunicera med henne verbalt utan att använda knapparna.
”Jag tror att den här erfarenheten har visat oss hur lyhörd Quilly är och jag tror att vi får en mer komplett inblick i hennes personlighet. Jag har sett hundar som har brädor med över 80 ord.”
När Quilly förstod att knapparna hade betydelse och användes för att kommunicera var hon mycket snabbare på att ta upp nya ord när Gustav och Eve la till dem. Orden som är svårare för henne att lära sig är de abstrakta orden, som nej, ja, och allt gjort. Eve säger att hon tror att de är svårare för henne att förstå eftersom de också är svårare att tydliggöra. När hon slår på knappen ja kan man inte riktigt visa henne innebörden av ordet på det sätt som man kan om hon markerar knappen promenad.