Passar en samojed dig?

Passar en samojed dig?

Med ett vänligt leende och en vaken blick möter samojeden världen. Vit som snö och av många ansedd som den vackraste hundrasen av alla.

Samojeder var ett nomadfolk som levde i norra Sibirien. Överallt hade de med sig sina älskade hundar. De fick valla djuren, dra slädarna och vara med och jaga. På nätterna var de extra värmekällor då de fick sova i kåtorna tätt intill sina ägare. På så vis blev de betydligt tamare än många andra polarspetsar.

samojed1

Dessa kraftfulla hundar ”hittades” av brittiska polarforskare på 1700-talet, men kom till Västeuropa först i slutet av 1800-talet. Det var zoologen och upptäcktsresanden Ernest Kilburn Scott som tog med sig en valp hem och visade upp den i Leeds, Storbritannien. Rasen blev snabbt populär och den första rasstandarden skrevs 1909. 1907 startades den första svenska samojedkenneln av Per P Unonius i Falkenberg.

samojed2

Samojeden gillar att arbeta och älskar sin flock. Att bli lämnad ensam hemma under en stor del av dagen är inget för en samojed, en uttråkad hund kan hitta på väldigt mycket hyss. Den är lyckligast när den känner att den behövs och är delaktig i familjens aktiviteter.

samojed3

Får den däremot mycket motion och stimulans är den en perfekt sällskapshund. Den är mångsidig och med sin styrka och uthållighet är den en perfekt kamrat på långa, härliga skogspromenader eller varför inte på en slädtur på snön?

samojed4

Fakta om samojed

Temperament: Vaken och vänlig. Samojeden ska vara vänlig, öppen, uppmärksam och rörlig. Den får aldrig vara skygg eller aggressiv och används inte som vakthund. Däremot är den social och ska ha en svagt utvecklad viltinstinkt. Den behöver aktiveras för att må bra.

Storlek: Stor. Idealmankhöjden är för hanhundar 57 centimeter och för tikarna 53 centimeter. Mankhöjden får avvika 3 centimeter från idealet.

Päls: Lång och tät. Pälsen är riklig, tjock, elastisk och tät. Den har dubbelt hårlag. Underullen är kort, mjuk och tät och täckhåren är längre, strävare och rakare än underullen. De har en skyddande hårrem mellan tårna och svansen ska vara ordentligt hårbeklädd. Pälsen är lätt att sköta men måste regelbundet borstas ordentligt. Färgen är rent vit eller gräddvit. Kan också ha vit bottenfärg och bisquitfärgade områden.

Kropp:  Muskulös och rak rygg. Kroppen ska vara en aning längre än mankhöjden. Ryggen är medellång, muskulös och rak med ett kort, starkt och tydligt markerat ländparti. Svansen är högt ansatt och bärs böjd framåt i en båge vid rörelse eller när hunden är uppmärksam. I vila kan svansen få hänga.

TIPS: Vill du veta mer? Mer info om rasen finns på Svenska polarhundklubbens rasklubb Samojeds sida: www.sphk.se/samojed

Källor: Svenska kennelklubben, Svenska polarhundklubben, Hundar i världen.

Du har väl inte missat valpbloggen som handlar om samojeden Nelly?

Aktuellt