Behöver vi träna valpen att var ensam?

Behöver vi träna valpen att var ensam?

Djur minskar stress och gör oss lyckligare och mer hälsosamma Foto Getty Images

Att vara nybliven valpägare är underbart på många vis. Det är lätt att man aldrig lämnar den lille valpen ensam en sekund, för vad kan hända då? Härliga Hund fick en fråga till experterna om detta:

Behöver vi träna valpen på att vara ensam?

Hej! Vi har en fantastiskt härlig mellanpudelvalp som heter Jazon. Han är nu  drygt 16 veckor och är tillsammans med mig och min fru dygnet runt eftersom vi båda är pensionärer. Han sover med oss och älskar att vara i händelsernas centrum, följer med oss vart vi än går – till vänner – alla älskar honom – , på golfbanan (sitter i golfbilen och tittar) och när vi går och handlar väntar alltid en av oss utanför med honom. Jag vill att han ska slippa vara ensam, hundar är ju trots allt flockdjur, eller hur? Men min fru menar att det ändå kan vara bra att träna honom på att lämnas ibland, medan jag då undrar, varför då? Han kommer ju inte behöva det, vi anpassar vårt liv så att han kan var med. Och jag märker ju att han blir lite orolig om han inte ser oss. Hur tänker du här Johan?

Ja, det gör hunden trygg för framtiden

Hej, och grattis till er nya familjemedlem!

Nu är ni i början av ett långt, härligt äventyr och i det kommer det finnas situationer där Jazon behöver kunna vara ensam, även om det inte verkar så nu. Våra hundar är inte välkomna överallt. Kanske har ett barnbarn en föreställning eller någon av er blir sjuk och måste vistas ett tag på sjukhus. Självklart kan man ha en hundvakt men en hund som är bekväm med att vara ensam mår inte dåligt av det, det gör däremot den som inte fått lära sig.

Ni har möjligheten att vara mycket med Jazon och det är toppen! På det sättet skapas en vana att ni alltid är tillsammans och då blir det en större sak när dagen kommer då ni måste lämna honom ensam, så ensamhetsträningen behöver vävas in i vardagen.

När valpen kommer hem är de flesta vana vid att vara ensamma kortare stunder från sin tid hos uppfödaren. Man får känna av hur trygg valpen känns efter några dagar i sitt nya hem, den lite mer oroliga valpen behöver träna i små steg. Andra som är mer obekymrade över flytten, kan man gå fortare fram med.

Målet är att hunden ska vara trygg i sig själv, så att gå för fort fram ger motsatt effekt. Det sägs ofta att om en går tillbaka till en hund som skäller och är orolig, så leder det till att beteendet belönas. Så kan det säkert vara, men att låta hunden bli hysterisk är värre och skapar en dålig minnesbild hos hunden. De flesta hundar kan vara ensamma en stund i bilen utan att bli upprörda. Det beror på att man redan från början lämnat hunden vid tankning eller kaffeköp.

Hur ska ni då börja träna?

Här är ett förslag som brukar fungera. Kanske har Jazon vanan att följa med in i badrummet? Ett steg i träningen är att han inte får följa med, utan du går dit utan honom.  Börja när ni båda är är hemma och och fortsätt sen träna på det när bara en av er är hemma. Om det är för svårt, så kan ni ibland låta Jazon ligga i sin korg, istället för hos er i soffan när ni tittar på Rapport. Det är ett sätt att klippa navelsträngen.

När detta funkar kan man sätta ett kompostgaller till ett rum och stänga in sig själv, så att Jazon har tillgång till hela huset. Sen vänder man på det och låter Jazon vara ensam i sovrummet eller där han sover på natten och är van vid att vila. Ibland är det lättare att bara stänga dörren än att använda galler. Ni får prova er fram. När Jazon kan koppla av i sovrummet med dörren stängd medan ni kikar på tv, då är det dags att lämna honom i sovrummet och prova att lämna hemmet. 

Ett begränsat utrymme som hunden är van vid är bra. Att kunna kika ut genom fönster leder ofta till skall och oro.

Ring upp en telefon och lämna den i sovrummet och ta med den andra telefonen. Tänk bara på att stänga av micken på den ni har med er! Då kan ni höra om han är orolig. Om det går bra, ha inte för bråttom tillbaka. Det är bra om han hinner koppla av, innan ni kommer hem igen..Gör inte för stor sak av att ni kommer tillbaka. Om Jazon är lugn, vänta lite med att öppna dörren till sovrummet. Sedan öppnar ni den som inget hänt.

Lycka till med träningen!

Johan Andersson

 

I nummer 6, vårt stora VALPNUMMER av Härliga Hund så kan du läsa ännu mer om valpar!

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu