Behöver hunden kosttillskott?

Behöver hunden kosttillskott?

Hjälp för känslig mage, håravfall och lindring för ömma leder. Marknaden för olika kosttillskott för våra hundar växer. Men hur nödvändiga är egentligen preparaten? 

Hundars största hälsoproblem i dag är nedsatt rörlighet i lederna samt ­hud- och pälsproblem. Allergier i form av eksem och hudinfek­tioner har blivit vanligare och det finns produkter som kan lindra eller ta bort problemen, så visst kan hundar ha nytta av tillskott.

Eksem kan till exempel bero på brist på fettsyror i kosten. En stabil fiskolja går nämligen inte att lagra i ett foder eftersom fettsyror är känsliga för syre. I bästa fall är de verkningslösa och i värsta fall har de härsknat när de väl hamnar i matskålen. Och en härsken fettsyra i kroppen kan påskynda inflammationer, vilket gör att hunden till slut blir sjuk.

– Det finns många fettsyreprodukter ute på marknaden i dag, både bra och mindre bra. När du öppnar en flaska så ska du lukta på oljan. Om den inte luktar gott ska du inte ge den till din hund, säger Mia Lange som drivit en hund- och kattaffär i Lund i många år.

Hon menar att det finns många bra fullfoder, men de täcker inte alltid hela behovet. Det beror inte på att tillverkarna av fodret är oseriösa utan på att vissa näringsämnen bara finns i färskvaror. Omega-3-fettsyror är ett sådant exempel.

Innehåller inte fodret tillräckligt med näring försämras hundens immunförsvar. Om inget görs för att stärka det kan hunden på sikt få problem med päls, hud, leder, hjärta, hjärna och inre organ.

Hunduppfödaren Vera Celander, som för några år sedan lanserade en serie tillskott för hundar, säger:

– När jag undersökte marknaden för fiskolja förvånades jag över att det inte verkade finnas ett enda tillskott för hundar där stabiliteten över lång tid är dokumenterad. Jag är mån om mina hundar och därför tog vi fram en olja som är av naturläkemedelskvalitet. Tack vare att jag gett mina hundar omega-3-fettsyror och rå utfodring luktar de bättre, har fått finare päls och hud, har ingen dålig andedräkt eller tandsten och är starka och sunda.

Janet Johansson är agronomstudent och läser femte och sista året på SLU i Uppsala. Hon tycker att det gått lite mode och trend i kosttillskott för hundar och säger:

– Om hunden är fullt frisk och får ett helfoder som innehåller alla nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler behöver man inte ge den kosttillskott. Ett tillskott kan snarare göra att hunden får i sig för mycket av vissa saker. Men får hunden allergi eller andra problem på huden som kliar, då kan ett preparat innehållande fettsyror göra huden bra igen.

Janet Johansson säger också att marknaden för kosttillskott för djur inte är lika kontrollerad som på humansidan. Mår inte hunden bra ska man i första hand vända sig till en veterinär.

– Har hunden till exempel dålig andedräkt kan det bero på inflammationer i tandköttet eller problem med mage och tarm. Då behövs behandling.

Precis som människan kan hunden bli stelare och mindre rörlig med åldern. Att rörligheten blir sämre kan också bero på att hunden tränat mycket. Ett kosttillskott kan hjälp till att lindra smärtan och till och med bidra till att den lever längre.

– Hundars foder innehåller oftast mycket spannmål och därmed en hel del omega-6-fettsyror. Därför skulle de behöva ett dagligt tillskott av omega-3 för att få en välbalanserad kost, menar Vera Celander.

Enligt henne får omega-3, -6 och -9 från jättenattljus och raps, samt en naturlig och stabil sardinolja, bukt med eksemen inifrån. Fettsyrorna stärker huden och cellernas funktioner och påskyndar bildandet av nya celler. När den naturliga hudbarriären stärks ökar förmågan att binda fukt. Det får mjällbildning och irritationer att minska eller helt försvinna och gör huden mer elastisk.

Så funkar tillskotten:

1. Hud

Det finns flera faktorer som bidrar till att hunden får hudbesvär. Dåligt immunförsvar kan ge klåda, eksem eller allergi. Ohyra i pälsen kliar också och öppna sår kan ge infektioner. Svamp och bakterier ger hudproblem. Om hundenhar brist på viktiga fettsyror kan klåda också uppstå.

Produkter:  Som komplement till fodret kan du ge fiskolja, B-vitaminkomplex eller vegetabilisk olja. Kräm och spray stärker den naturliga hudbarriären och motverkar uttorkning.

Omega Skin innehåller fleromättade och stabila fettsyror  som bland annat hjälper nybildandet av hudceller. Vetzyme B+E är ett exempel på B-vitaminpreparat och NP Äkta Vetegroddsolja en väl beprövad olja som funnits länge på marknaden.

2. Päls

När hunden fäller hår, oftast under vår och höst, finns det kosttillskott som kan skynda på processen. Ett B-vitaminkomplex eller en olja med fettsyror hjälper till. Ge hunden det som en tillfällig kur. Om pälsen är livlös är samma kosttillskott något som ger glans och kraft tillbaka.

Produkter: Omega Skin, Shine, Vetzyme B+E, NP Äkta Vetegroddsolja, Svenska DjurApotekets Blodpulver.

3. Leder

När hunden får problem med lederna kan det vara en åldrandeprocess då hunden fått artros. Kommer problemen i tidig ålder kan det handla om förslitningar på grund av hårt arbete, hos exempelvis tävlings- och draghundar. Inflammerade leder kan också bero på ärftliga faktorer.

Eftersom det är så vanligt med ledproblem finns också en hel del tillskott avsedda att lindra dem.

Produkter: Det finns flera glukosaminpreprat, bland annat Stride, ett kombipreparat som också innehåller kondroitinsulfat, MSM och C-vitamin. Flex innehåller glukosamin, curcumin, fenylalanin och olika läkeörter. Nyponpulvret Litovet, som är antiinflammatoriskt och värkhämmande, finns att köpa i hälsofackhandeln. Grönläppad mussla säljs av Svenska DjurApoteket.

4. Munhälsa

Dålig munhälsa kan bero på tandsten. Veterinären tar effektivt bort tandsten med ultraljud, men man kan komplettera med tillskott, ben, råa grönsaker och så vidare.

Produkter:  PlaqueOff är ett algpulver mot tandsten och dålig andedräkt. Det finns också tuggstix av olika slag som är bra för tandhälsan. Mest känt är Pedigree DentaStix.

5. Klor

Precis som en vacker päls byggs inifrån gör klor det också. B-vitaminer, zink, och kisel stärker klorna.

Produkter: Shine, Vetzyme B+E.

6. Magbesvär

Om inte hunden kan tillgodogöra sig näringen i maten kan den få problem med magen. Hunden kan också ha fått i sig något olämpligt som resulterar i lös mage.

Produkter: Stomax baserat på bland annat fibrer och prebiotikan inulin kan användas vid tillfälliga besvär. Vissa hundar kan behöva längre eller permanent behandling. Z-G Petbact innehåller frystorkad yoghurt/lactobaciller som hjälper magen och stoppar upp diarréer.

7. Allmänhälsa

Man kan ge tillskott för allmänt välbefinnande både löpande och i form av kurer någon gång per år, till exempel vid fällning och löp.

Produkter: BioCan är ett multivitaminpreparat. Hoka Mix är ett vitamin-, mineral- och örtpreparat. Kelp eller Spirulinaalger finns på Svenska DjurApoteket.

Läs också: Torrfoder? Barf? Hemlagat?

Aktuellt