12 saker som blir bättre med hund

12 saker som blir bättre med hund

Friskare, starkare, lugnare, sover bättre, bättre på att samarbeta och dela med sig – ja listan kan blir galet lång. Allt handlar om vad olika studier visar vad en hund gör med människor! 

Lev längre! 

År 2019 undersöktes fyra miljoner människor från USA, Kanada, Skandinavien, Australien, Storbritannien och Nya Zealand. Och der visade sig att hundägare hade 24 procents lägre risk att dö unga, av vilket skäl som helst.

Läs mer här! 

Lev friskare! 

Att röra på sig stärker hälsan. Och hundägare är ju definitivt några som rör sig ute, ofta och mycket. Hundar vill och behöver ha motion, och kanske det är ett skäl till att ha hund, att man söker sällskap på promenaden. Den amerikanska hälsomyndigheten menar att äga hund minskar risken för diabetes betydligt.

Fler positiva effekter

Inte bara en sak – att ha hund har många positiva effekter. Mindre risk för hjärtproblem, mindre ensamhet, bättre blodtryck, ökat självförtroende, bättre mående, bättre sömn och mer fysisk aktivitet. Allt detta, menar Harald Herzog, professor vid Western Carolina University, att en hund bidrar med.

Läs mer här!

Allt blir bara bättre

Det goda humöret blir ännu godare. Studier visar om och om igen att bara av att vara i närheten av djur gör att man mår bättre. Gott humör ökar, och dåligt minskar! Dubbel effekt alltså! Så vi vet att det får omedelbar effekt, både fysiskt och psykiskt, att interagera med djur, säger professor Herzog.

Lugnar ner

Hunden skapar ett lugn. Fler studier pekar på att närheten till en hund kan hjälpa de med ADHD eller veteraner som lider av PTSD. 

År 2015 gjordes en studie med barn med ADHD där barnen fick läsa för djur. Den visade sig att de barn som läste för ett djur blev bättre på att dela med sig, samarbeta, och att hjälpa till än de barn som läste för uppstoppade djur istället för riktiga.

Läs mer här!

Minskad stress

År 2020 gjordes en studie på krigsveteraner, vilka led av post traumatisk stress, PTSD. Veteranerna ordinerades hundpromenader, och det visade sig att detta minskade deras stressnivåer. Men vi vet redan, att bara gå en promenad minskar stress. Så frågan var – hjälper det om en hund är med på promenaden? Och studien visade faktiskt att veteranernas stress minskade mer just när det var ute och gick med hundarna.

Läs mer här!

Ja, du vet säkert själv hundra andra skäl till varför det är bra med hund. Säkert är att det är fördel hund. Varför har du själv hund? 

Aktuellt