Bakterier i grisöron

Brukar du ge din hund ett torkat grisöra att tugga på? Populärt godis för många hundar, medan andra blir sjuka av det. I vår undersökning hittade vi både salmonellabakterier och antibiotikaresistenta ESBL-bakterier.

Torkade grisöron säljs i mängder och finns i olika sorter, från miniöron till XL-storlek. De säljs i djuraffärer, livsmedelsbutiker och till och med i sportaffärer, i påsar eller lösvikt. Och de är inte billiga; i klass med den dyraste oxfilén. Öronen i vår undersökning hade ett kilopris på ungefär 200– 475 kronor.

Vi har med hjälp av Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, analyserat bakterieförekomsten i grisöronen. I tre av de 22 öronen hittades salmonellabakterier, i två hittades ESBL-bakterier.

– När vi köpte grisöronen försökte vi få reda på vilket land de kom ifrån, men det var ingen butik som kunde svara på det, säger Råd & Röns testansvariga Anna Edberg.

Vissa butiker kontrollerade leveransen och sa att grisöronen kom från Sverige. Men det innebar bara att de köpt öronen från en svensk leverantör, inte att de var svenska.

Läs mer på www.radron.se