Äventyr och Hundsteg: Det är hundlivet för Sandra Tellström

Äventyr och Hundsteg: Det är hundlivet för Sandra Tellström

Sommaren ska mest bestå av bad och lek. För till hösten börjar förberedelsen inför det stora äventyret. Hundra mil med hundsläde, ensam med hundarna. En resa på över 100 mil. Det här är livet med hund för Sandra Tellström.

Sandra Tellström driver företaget Hundsteg och arbetar som hundtränare, hundpsykolog, mentor och utbildningsansvarig. Tillsammans med sin man har hon nästan 40 hundar, de flesta är alaskan malamutes, men de har också ett stort gäng grönlandshundar. Men Sandra är också en äventyrare och hundslädsförare, hon både tävlar och anordnar egna äventyr.

Året som gått

Berätta Sandra, hur har ditt år varit?

”På grund av eller kanske man ska skriva, tack vare Covid19, har vi lagt om massor av våra kurser och utbildningar till online och distans verksamhet. Något som tagits emot oerhört positivt och fungerat bättre än jag någonsin kunnat tro! Super kul att så många nu kan ta del av det vi kan erbjuda!”

Köra hundsläde till Treriksröset

Har du några stora äventyr du ska var med om under den närmsta tiden? Berätta!

”Det har jag! Jag ska fullfölja en dröm jag haft i många år nu! Kör hund från mitt hus upp till Treriksröset! Det är en tur på cirka 100 mil och jag förväntar mig att det kommer ta tre till fyra veckor. Jag kommer att ha med mig åtta av mina topphundar och tillsammans kommer vi att möta alla de utmaningar en sån här tur erbjuder. Jag riktigt ser framemot att både jag och hundarna får prövas! Vi kommer starta i mitten på mars nästa vår.”

”Sedan blir det en del mindre tävlingar ”just for fun” och för att ha fler träningsmål under säsongen. Den längsta tävlingen vi kommer göra är ”Polardistans”, den är 16 mil lång och en tävling jag kört i snart tio år nu – så den känns som en gammal vän numera.Vill man följa äventyret och även träningen i höst som kommer leda upp till detta så kan du göra det på mitt Instagram konto Ukioq.soul.”

Lång förberedelse

Hur förbereder du dig och hundarna inför detta ?

”Om vi fokuserar på den långa turen på 100 mil så kräver det att hundarna har massor av ”mil i benen”, med andra ord har tränat otaliga timmar under hösten. Vi kör igång i september och trappar långsamt upp distanserna under hösten. Träningen behöver vara all- och mångsidiga, så hundarna blir starka på riktigt och kan klara allt från stenhårda spår till att simma fram i lössnö. Mycket träning handlar också om de mentala som de innebär att ligga ute så länge, oavsett väder och vind. Så det blir en hel del högfjällsträning och ”väder träning” under januari – februari!”

Sedan får jag inte med mig all mat från start utan kommer att behöva ha depåer längs vägen där jag har mat som ligger och väntar på oss, både till mig och hundarna. Så det är ett projekt i sig att förbereda depåernas innehåll och placering. Det är mycket planering som går in i en sånt här äventyr! Lyckligtvis älskar jag planeringsarbete, så de är faktiskt en del av tjusningen!”

Det största äventyret?

Vilket är det mest spännande äventyr du och dina hundar gjort tillsammans?

”Oj det är ju massor! Det är en stor del i tjusningen, allt de oväntade man ställs inför och behöver lösa tillsammans. I vintras var vi ute på en femdagars tur ovanför trädgränsen med 24 hundar och våra två döttrar (1,5 och 6 år gamla) och det  var en ny upplevelse att göra detta med barnen. Det krävde planering på en helt ny nivå! Men det var också oerhört roligt att få dela alltsammans med tjejerna. Vi hamnade i flertalet stormar vilket gav upphov till en del spänning men också de oerhört mysiga i att sen få dricka varm choklad och höra vinden slå i stugan utanför.”

Vad är lockelsen med att köra hundsläde?

Massor! Äventyren, naturen, tystnaden, storheten, samarbetet med hundarna och gemenskapen! Som tvåbarnsmamma har hundkörningen också kommit att handla mycket om öronmärkt egen tid.

Hur är en bra slädhund?

Vilka egenskaper bör en bra slädhund ha?

Vilja att springa! Utmana sig själv, kliva utanför sin komfortzon och uppskatta att samarbeta med andra. En bra slädhund räds inte dåligt väder och är alltid nyfiken på vad som kommer sen, efter nästa kulle, ledkryss eller dal!

Om du inte kör släde, vad gör ni då?

Nu på sommaren så är det mycket springa lös, simma, bada, och lek! Hundarna har gym i sina hundgårdar där de gör egen träning men också träning ledd av oss. Det är en uppskattat sysselsättning av alla!

 

 

Aktuellt