Är det dåligt att sova med hunden i sängen?

Är det dåligt att sova med hunden i sängen?

Det finns forskning om det mesta när det gäller hund och människa. Men väldigt lite om det är bra att sova tillsammans. Vad man vet är att cirka hälften av alla djurägare sover med sina husdjur i sängen.

Många hundar sover tillsammans med sin husse och matte i sängen. Små som stora. Från chihuahua till labrador. Olika studier visar att ungefär hälften av alla djurägare låter sina husdjur sova i sängen. Det finns gott om övertygande argument för att våra husdjur är bra för oss på många sätt, men forskningen om effekterna av att sova tillsammans med andra djur är väldigt begränsad.

Mäta sömneffektivitet

I en artikel i tidningen New York Times tar man upp ämnet: Är det dåligt att sova med hunden?

En mindre studie på Mayo Clinic undersökte vilken inverkan det hade på sömnkvalitet om människa och hund sov tillsammans, eller om hunden sov i samma rum, men inte i sängen. Var det någon skillnad? Studien gjordes på 40 vuxna. Forskarna mätte sömneffektiviteten, som jämför hur många minuter du faktiskt sover efter att du har lagt dig. 

Hunden sover bra i sängen, men gör du?

Alla människor har korta perioder då de vaknar under natten, men ofta märker man inte av detta. Helst ska du sova 85 procent av tiden du ligger i sängen. I Mayo-studien låg sömneffektiviteten hos personer vars hundar sov i rummet nära detta, på cirka 83 procent. Om hunden sov i sängen sjönk sömneffektiviteten till cirka 80 procent. Det är mindre än idealiskt men inte heller dåligt. 

Författarna till studien noterade att hundens sömneffektivitet ”inte påverkades av var de befann sig”. De sover lika bra var de än är! Och framför allt upptäckte övervakningsapparaterna att hundarna hade ungefär två minuters lektid varje natt. Visste du det?

Svår vana att bryta

”När en hund väl har prövat på att sova i sängen med en människa kan det vara en svår vana att bryta”, säger Alexandra Horowitz, professor vid Barnard College i New York och författare till boken Inside of a Dog: What Dogs See, Smell and Know.

”Om du låter hundarna sova i sängen med dig så kommer de att fortsätta vilja göra det eftersom det är en trevlig plats att sova på”, säger Horowitz. 

Vissa människor tror att det kan leda till beteendeproblem hos husdjuret om man låter hunden sova med i sängen. Men det finns inga bevis för att sova tillsammans skapar problem, säger Horowitz. 

Köp en större säng

”Faktum är att det kan leda till ett starkare band med ditt husdjur”, säger hon. ”Jag tror att tanken om att hundar inte ska sova i sängen kom från idén att hundar ska vara avskilda från de bästa delarna av huset. De ska inte vara i köket, matsalen, på soffan eller i sängen. Av någon anledning finns det en känsla av att vi måste upprätthålla vår dominans över dem genom att ha full äganderätt till dessa saker. Det låter löjligt eftersom det är löjligt.”

Själv valde Horowitz en annan lösning när hennes två hundar, Finnegan och Upton, började trängas i sängen. Istället för att kicka ut dem så köpte hon en större säng. 

Aktuellt