Atte är Årets narkotikasökhund 2019

Fotograf Anders Roos

Atte är Årets narkotikasökhund 2019

En nos utöver det vanliga. Och lite tur, för det var nära att Tullverket missade Atte. Dels för det först var tänkt att han skulle bli jakthund, och sedan eftersom testledaren tycket att han verkade lite miljösvag.

Så var inte fallet och nu har Atte, som tjänstgör vid Brottbekämpningsgrupp Malmö med sin förare Josefin Frid, utnämnts till Årets narkotikasökhund 2019. Atte är en fyraårig labrador retriever som skolades om och är nu en av Tullverkets bästa narkotikasökhundar.

Att Atte, som kommer från kennel Roekull, kom till Tullverket var mest av en slump. En av Josefins kollegor var ute med sin hund och började prata med en jägare som inte var riktigt nöjd med Atte som jakthund. Ägaren tyckte att han var lite för självständig och dessutom pep under jakten. Kollegan vid Tullen uppmanade då Attes ägare att låta testa honom som narkotikasökhund. Han klarade testet, men bara med en hårsmån.

– Han hängde lite löst då testledarna tyckte att han verkade lite miljösvag, berättar Josefin. Men sedan har han ju utvecklats fantastiskt!

Duktig på att selektera i flöden

Josefin och Atte har nu arbetat tillsammans i två år och under det senaste året har de gjort 206 narkotikabeslag vid 152 tillfällen. De arbetar med alla typer av uppgifter med allt från fordonssök till husrannsakningar men om Josefin får välja en favorit så blir det när Atte själv får selektera i flöden med fordon eller personer.

– Atte gillar att fånga vittring i vinden och sedan visa varifrån den kommer, där glänser han verkligen, säger Josefin.

Ett minnesvärt beslag var när Atte satt mellan två filer med lastbilar som körde av färjan i Ystad. När han fick vittring valde han ut en lastbil där det visade sig att föraren hade 3 g cannabis gömd i en gördel.

Josefin framhäver Attes stora arbetslust och hans vilja att vara till lags som hans främsta egenskaper men också förmågan att spara energi i sitt sätt att arbeta.

– En gång satt han med ryggen mot bilarna medan jag pratade med en kollega men helt plötsligt ställer han sig upp och springer fyra bilar bort och markerar, berättar Josefin.

Josefin och Atte har nu arbetat tillsammans i två år och under det senaste året har de gjort 206 narkotikabeslag vid 152 tillfällen. Fotograf Anders Roos

Juryns motivering

”Atte och hundföraren Josefin Frid är ett ekipage med stor arbetskapacitet. Hund och hundförare kommunicerar väldigt bra och Atte är snabblärd. Från att ha varit en kommandostyrd jakthund har Josefin med smart träning öppnat upp Atte till att bli en spontan och initiativrik sökhund.

Ekipaget gör beslag i alla flöden, på allt från bilar och lastbilar till personer. Attes proffsiga nos är alltid igång och känner många dofter, även de som är små och svårupptäckta. Det gör att ekipaget hittar narkotika i alla former – både rena missbrukarsubstanser och narkotiska läkemedel – men även vapen och ammunition!

Atte och Josefin har bara jobbat tillsammans i två år och har många fina år och fantastiska beslag framför sig. Trots sin korta tid tillsammans har ekipaget dessutom redan varit nominerat till Årets narkotikasökhund en gång tidigare.”

Atte och Josefin får ta emot utmärkelsen Årets narkotikasökhund på Stockholm Hundmässa lördagen den 14 december på Stockholmsmässan i Älvsjö.

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?