Attack blev årets polishund

Schäfern Attack blev årets polishund 2017. Foto: Ewa Ahlin

Attack blev årets polishund

Attack, en fyraårig tysk schäferhund, har utsetts till Årets polishund 2017. Årets främsta insats gjorde han dock utanför Hudiksvall. Då han spårade upp en 6-årig flicka som gått vilse i skogen och hittades först efter 13 timmar.

Attack, som kommer från kennel Rapport’s i Nödinge, har bara arbetat som polishund i ett år och har redan utsetts till Årets polishund.

Tillsammans med sin förare Tommy Eriksson, 36, tjänstgör han i lokalpolisområdet Uppsala.

– Det var inte alls väntat även om jag visste att vi var nominerade, säger hans förare Tommy Eriksson, som själv bara varit hundförare sedan 2015.

Från familjehund till fullfjädrad polishund

Attack var för ett år sedan en familjehund men såldes till polisen där han passade bättre och togs över av Tommy. Tommy som haft otur med sina två tidigare hundar. Den här gången gick det bättre och efter ett halvårs träning kunde Attack avlägga första provet och börja sitt arbete som polishund.

Attacks främsta egenskaper som polishund är att han samarbetar bra och älskar att jobba.

– Han är väldigt livlig och tycker inte om att ligga och lata sig. Lugn och ro är inte riktigt hans grej, säger Tommy.

Avgörande insats i när försvunnen flicka återfanns

Attacks fenomenala nos är också en viktig tillgång. Något han visade när en 6-årig flicka gick bort sig i Blacksås naturreservat utanför Hudiksvall i somras. Ett stort räddningspådrag med helikoptrar och polishundar drogs igång efter att flickans föräldrar slagit larm. Såväl fjällräddningen som frivilligorganisationer sattes in i sökandet. Terrängen i området är oländig med mycket skrevor i berget och gamla gruvhål, vilket gjorde sökandet komplicerat. Efter 13 timmar hittade Attack flickan välhållen på en klipphylla.

– Attacks insats känns som ett fint kvitto på det arbete vi lagt ner tillsammans, säger Tommy Eriksson.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund. Juryn lyfter förutom ovan nämnda insats fram patrullens envishet och idoghet samt Tommy stora förmåga att läsa och nyttja Attacks specifika egenskaper.

Träffa Attack och Tommy på Stockholm Hundmässa

Attack och Tommy Eriksson kan ses på Stockholm Hundmässa lördagen den 16 december i Älvsjö. Priset ett resestipendium på 20 000 kr för Tommy och ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden till Attack. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Källa: Svenska KennelklubbenNyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…