Att tänka på inför vandring med hunden

Att tänka på inför vandring med hunden

Allt fler gör längre vandringar tillsammans med sina hundar. Många förlägger semesterledigheten hellre i avskildhet i naturen än i folktäta storstäder så här i coronatider. Härliga Hund frågade My Jönsson, diplomerad hundfysioterapeut och djurvårdare hos Fjällveterinären, om hennes bästa tips inför vandringen.

Många hundägare är naturmänniskor, och fler än vanligt väntas förlägga ledigheter till vandringsleder denna sommar. Vilken utrustning rekommenderar du till hunden?

– Anpassad sele för hunden gärna med en lina på 3 meter, viktigt att tänka på att hålla hunden kopplad då det råder koppeltvång för att inte stressa eller skada de vilda djuren som föder på våren/ sommaren. Första hjälpen! Så viktigt, även för dig som människa. Sedan skulle jag packa med sockor, recovery-burkar, vätskeersättning, hundmat (såklart!), klövjeväska, sårspray och även godkänt myggmedel för hundar.

Hur ska man förbereda sin hund för en längre vandring? Räcker det att den har god ”vardagskondition”?

– Jag rekommenderar att både du och hunden har en bättre kondition. Det ökar eran återhämtningsförmåga samt att det inte sliter lika ont vid tuffare terräng och underlag. Klippta klor innan vandringen. Läs av din hund, visar den trötthet, ta en väl värd vila och vätska upp er båda. Checka av hunden och dess trampdynor.

Hur kan jag ta hand om min hund efter en vandring?

– Massera, massera, massera! Har du möjlighet att gå en massagekurs, gör det! Du lär känna din hund på en helt ny nivå genom att bara känna och klämma. Du kan fortare läsa av din hund genom att tidigare se om något är fel, och lär dig gärna stretching, även det liksom massagen ökar återhämtningen.