Att ta över en vuxen hund
Livet blir sig aldrig likt efter att du skaffat hund.

Att ta över en vuxen hund

Egentligen skiljer det inte så mycket när det gäller din insats då du tar över en omplacerad vuxen hund eller om du skaffar en valp.

Text Peter Ekeström Bild Getty images

Jo, omplaceringen är en vuxen hund och valpen är inte ens rumsren, men bortsett från det självklara finns många likheter.

  1. Träffa den hund du kanske ska ta hand om ordentligt. Fråga tidigare ägare om stort som smått. Fråga också om det är något särskilt du bör känna till. Lär känna hunden också utanför den miljö där den har levt.
  2. Bestäm att du tar över hunden under en prövotid, att det går att ångra sig om ni inte klickar.
  3. Spela inte teater den första, spännande tiden. Var den du är, för det kommer du i alla fall att visa med tiden.
  4. Gör allt det vi gör med valpar. Miljöträning, träffa andra hundar, ta med till jobbet, skola in på dagis, boka in er på kurser.
  5. Tänk på att den hund du har hemma första dagen med stor sannolikhet inte är samma hund efter en tid. I början gör nykomlingen allt den kan för att anpassa sig, för att vara lyhörd. Då är det mesta enkelt. Men efter en tid, när hunden vant sig och blivit trygg i den nya miljön, kan den visa sidor du inte såg de första dagarna.
  6. Bestäm dig i tid för hur ni ska leva, du och den omplacerade hunden. Ha fasta rutiner och fasta regler redan från början, vänj hunden vid ert gemensamma hundliv direkt. Det låter trist att skippa en smekmånad men jag lovar, du vinner på den taktiken, säger hundcoach Johan Andersson.