Att klappa en älskad vovve får alla att må bra. Den mjuka pälsen, den lugna stunden – hunden som lutar sig emot en. Vem mår inte bra i detta? Det finns fler studier som visar på att detta inte bara känns bra – det är verkligen bra också. Men hur? Och varför?
Att titta på, känna och röra på riktiga hundar leder till allt högre aktivitetsnivåer i hjärnans prefrontala cortex. Denna effekt kvarstår efter att hundarna inte längre är närvarande, men minskar när riktiga hundar ersätts med gosedjur. Det visar studien ”Effects of contact with a dog on prefrontal brain activity: A controlled trial” utförd vid universitetet i Basel i Schweiz. Studien publicerades i mitten av oktober i tidskriften PLOS ONE.
Interaktion människa och hund
Varför är detta fynd viktigt? Det ger ytterligare bevis för att interaktioner mellan människa och hund kan öka kognitiv och emotionell aktivitet i hjärnan.
Så här gick studien till: Forskarna försåg 19 deltagare med skanner som skulle mäta hjärnans aktivitet. Och just den del man var intresserad av var den främre cortex. Detta område i hjärnan är involverat i flera funktioner, som uppmärksamhet, arbetsminne och problemlösning. Men även i sociala och känslomässiga processer.
Klappa hunden
Forskarna bad deltagarna att observera och interagera med en av tre hundar: en jack russell terrier, en goldendoodle och en golden retriever. Först tittade studiedeltagarna på hunden från andra sidan rummet. Sedan satt hunden bredvid dem. Slutligen fick varje person klappa hunden.
Denna process utfördes ytterligare två gånger vid senare tillfällen. I andra sessioner upprepade varje person samma sekvens med ett mjukt uppstoppat goselejon som innehöll en varmvattenflaska för att simulera kroppstemperaturen hos en levande hund.
I vart och ett av scenarierna steg hjärnstimuleringen när hunden eller gosedjuret kom närmare.
Hjärnaktiviteten ökade
”Vi fann att hjärnaktiviteten ökade när kontakten med hunden eller ett gosedjur blev närmare. Detta bekräftar tidigare studier som kopplar närmare kontakt med djur eller kontrollstimuli med ökad hjärnaktivering,” säger studiens huvudförfattare Rahel Marti, doktorand i avdelningen för klinisk psykologi och djurassisterade interventioner vid universitetet i Basel i Schweiz.
Men man fann dock en ännu starkare ökning av hjärnaktiviteten när personen klappade pälsen på en riktig hund jämfört med ett gosedjur.
Vill du läsa mer?
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0274833